Blog Crowdfunding
Succesvol crowdfunden? Zo pakten de beste duurzame crowdfunders het aan
Uit onderzoek blijkt dat ondanks de coronacrisis investeerders ook graag blijven investeren in projecten die iets toevoegen aan hun omgeving. Projecten met een duurzame missie zijn het populairst. 72 procent van de investeerders geeft aan graag in een duurzame onderneming te investeren. Voor alle ondernemers in de duurzaamheid heeft Hilde Nugteren van CrowdAboutNow de vijf beste crowdfundingcampagnes met een duurzame missie van 2020 op een rijtje gezet.

Erik van Berkel en Pjotr Sillekens, de ondernemers achter Evan. Foto: CrowdAboutNow
Nuud Care: de deodorantrevolutie
Nuud is een natuurlijke en vegan smeerbare anti-odorant. Het merk roept op mee te doen aan de deodorantrevolutie: stop met deodorant, start met Nuud. Heb jij de overstap al gemaakt?
Nuud weet goed te communiceren vanuit de community, we doen het samen, ‘Al 500.000 oksels veranderen de wereld’. Maar ze zetten hun community vaker in, ze vragen om hun mening en feedback. En dat brengt ze niet alleen op goede ideeën, maar ook op een heel goede crowdfundingcampagne.
Uit de feedback haalden ze dat niet iedereen met hun vingers wil smeren. En zo was daar de crowdfunding voor the super smart screw-on applicator cup. Ze wisten de campagne goed op te bouwen. Ze draaiden hun community warm en iedereen die zich herkende in het smeerprobleem stond klaar om mee te doen. Toen ze binnen no-time het minimale bedrag binnen hadden gehaald, kwam er ook nog een special edition Nuud reward vrij.
Een goed moment om alle twijfelaars over de streep te trekken. 5000+ backers kochten hun Nuud tube met super smart screw-on applicator cup. En zo bracht Nuud 160.000 euro bij elkaar om de cup op de markt te brengen. De Ondernemer schreef vorig jaar over de startup Nuud. Lees hier het verhaal.
Boeren van Amstel: lokale melk, korte ketens en natuurbehoud
Onder de rook van Amsterdam ligt een uniek gebied waar boeren en weidevogels nog samengaan: het Amstelland. Dankzij de 21 boeren van Boeren van Amstel hoor je in het Amstelland nog de grutto, kievit en tureluur. De zuivel van de boeren wordt geproduceerd met een zo kort mogelijke keten en van elke liter zuivel die verkocht wordt gaat vijf cent naar natuurbeheer. Om meer impact te maken willen de boeren uitbreiden. Voor de vergroting van de afzetmarkt en het uitbreiden van het assortiment werd een crowdfunding gestart. 256 natuurliefhebbers waaronder ook opmerkelijk veel wielrenners liepen warm voor de campagne, samen haalden ze 300.000 euro op.
Wie denkt dat boeren geen kaas hebben gegeten van marketing heeft het mis. Het geheim van deze campagne is dat de boeren community marketing
ontzettend goed in de vingers hebben. Crowdfunding gaat om het uitbreiden van je community en op het juiste moment het juiste publiek activeren. Doen je vaste klanten mee, gebruik hen dan als ambassadeurs om de volgende groep te bereiken. Zo breid je je investeerdersgroep gedurende de campagne uit én weet je dat je de juiste mensen bereikt (van-wielrenner-tot-wielrenner-reclame, zeg maar). Ook nog mensen buiten deze kringen bereiken? Ook dat was geen probleem voor de boeren. Ze wisten met een groot pak melk op een bootje in de Amstel de aandacht te trekken en met hun verhaal NRC
te bereiken.
En als je dan toch 256 investeerders aan je bedrijf hebt weten te binden, kun je ze maar beter aan het werk zetten. Ze stuurden al hun investeerders een visitekaartje die zij achter kunnen laten bij hun favoriete horecazaak of winkel, waar ze Boeren van Amstel op moeten nemen in het assortiment. Over community marketing gesproken.
SnappCar: Samen sterk voor autodelen
Ook SnappCar heeft een goede achterban en zetten in op de missie die zij samen met hun crowd willen realiseren: samen sterk voor autodelen. De autodeel-app heeft als missie om in 2022 5 miljoen minder auto’s op straat te hebben in Europa. In hun communicatie maken zij goed duidelijk waar we samen allemaal toe in staat zijn. Het draait in hun communicatie niet om what (investeren in groei) maar de why van de crowdfundingcampagne: ‘Zo maken we samen de wereld een stukje duurzamer en socialer’.
Dat is precies waar je als crowdfunder onderdeel van wil worden. De campagne weten ze ook goed op te bouwen, ze geven de eerste kans aan hun inner circle die met een speciale toegangscode de pagina als eerste kunnen bezoeken. Voor deze trouwe groep is ook een extra beloning beschikbaar. Deze groep pioniers legt al een goede basis voordat het grote publiek de kans krijgt. Twee weken vóór de vooraf ingesteld einddatum wordt het maximaal benodigde bedrag van 600.000 euro met 305 enthousiaste investeerders die zich achter hun missie scharen behaald. Enkele jaren terug spraken we de ondernemers achter de app: lees het interview hier nog eens terug.
Evan: de eerste elektrische campervan in Nederland
De jonge ondernemers Erik van Berkel en Pjotr Sillekens waren begin dit jaar vastberaden hun duurzame droom te verwezenlijken: drie klassieke Volkswagen T2 campervans ombouwen tot elektrische vans (e-van). Zo zorgen zij dat we in stijl de wereld op een duurzame manier kunnen ontdekken. Meer dan 90 investeerders deden mee en brachten bijna 80.000 euro bij elkaar en ook de media werd enthousiast van het verhaal.
Hoe krijg je supporters geactiveerd, als er nog geen voorbeeld camper op de weg rijdt? Er is altijd een groep pioniers te vinden, maar daar is wel vertrouwen voor nodig. Wat de campagne van Evan zo succesvol maakt is het verhaal en het persoonlijke karakter van de campagne, Erik en Pjotr nemen je tijdens de campagne mee op reis.
Via hun social mediakanalen delen ze de stappen die ze zetten, nieuwe samenwerkingen die ze aangaan en mijlpalen binnen de crowdfunding en dat wekt vertrouwen. Ook weten ze hun plannen met de oude Volkswagen T2 goed te vangen in een filmpje, waar zij zelf het woord doen, zo leer je de mannen achter het plan gelijk kennen en ook dat schept een vertrouwensband. Op de campagnepagina weten ze hun publiek lekker te maken met een ‘stel je eens voor...'-verhaal. Na het lezen van de tekst heb je eigenlijk nog maar één wens: je wil de eerste zijn die met dit busje op reis gaat. Komt dat even goed uit, dat kan als je meedoet in de crowdfunding.
De eerste evan is inmiddels on the road en ook deze avonturen kun je volgen op hun Instagram-pagina.
Chateau: eerste city winery van Nederland
Wat begon als een passieproject van vader en zoon is inmiddels uitgegroeid tot de eerste city winery van Nederland. In de voetsporen van de ambachtelijke bierbrouwers, vond Remy Harrewijn (de zoon van vader en zoon) het tijd om ook de smaken en het productieproces van wijn te herdefiniëren.
Bij Chateau werken ze uitsluitend met biologische druiven uit Europa, kijken ze kritisch naar hun transport en zorgen voor een no-waste productieproces in hun eigen winery in Amsterdam-Noord. Voor de restanten van het productieproces zoeken ze leuke samenwerkingen met collega’s uit Noord, zoals Oedipus brouwerij. Ze weten als modern familiebedrijf de Chateau-familie uit te breiden met een grote groep investeerders die warm lopen voor hun plannen. Het moment van slagen wordt goed gevierd op social media met een shout out voor alle investeerders, maar liefst 199 investeerders brengen 200.000 euro bij elkaar. Proost!
Over wijn gesproken. Enthousiast geworden om ook eens mee te doen in een duurzame crowdfunding? Het Amsterdamse restaurant L’Invité start nu een eigen duurzame wijngaard in het het pittoreske kunstenaarsdorp Bergen: Wijndomein Bergen.
Lees ook: Steeds grotere investeringsbereidheid via crowdfunding
Aan de slag? Alvast 3 tips om succesvol te crowdfunden
- Communiceer vanuit de grotere missie: bij een crowdfunding hoort een concreet plan, wat ga je met de financiering doen? Het is belangrijk om dit doel begrijpelijk en concreet te vermelden op je campagnepagina. Maar zeker bij duurzame bedrijven is er vaak ook een grotere missie en die missie is waar je investeerders mee gaat overtuigen. Dat is waar ze achter staan en waar ze onderdeel van willen worden. Laat investeerders weten welke impact je samen met hen kunt maken als deze crowdfunding succesvol wordt!
- Gunfactor: investeerders investeren niet alleen in bedrijven, maar ook zeker in de mensen achter het bedrijf. Zorg dus dat je zelf het gezicht bent van de campagne. Vertel je verhaal in de campagnevideo en geef mensen op social media ook een kijkje achter de schermen, zo vergroot je de gunfactor.
- Bouw de campagne gefaseerd op: iemand die nog nooit van jou of je bedrijf heeft gehoord zal niet de eerste zijn die investeert in je plannen. Laat de campagne daarom eerst landen bij de groep mensen die dichtbij je staat (vrienden, familie, vaste klanten). Met deze groep leg je de basis, dat straalt vertrouwen uit naar het publiek dat wat verder van je afstaat. Zorg dus dat je de campagne gefaseerd opbouwt en laat jouw oproep op het juiste moment bij de juiste mensen landen.