Nieuws Crowdfunding
Hoe Sten van den Bedem groei creëert met pannenkoeken bij MOOK
Sten van den Bedem heeft een droom; het opzetten van een nieuwe generatie pannenkoekhuizen. Pannenkoekhuis 2.0 noemt hij het. Het werd MOOK – afkomstig van Mokum – Pancakes. Al bij de opening in februari 2016 stonden in het weekend hipsters in de rij voor een fantastische pancake met een gezond sapje erbij. Met steun van de Rabobank en crowdfunding werd in september van 2017 de tweede winkel geopend. De ambitie is uitrol in Nederland en daarna rest van de wereld.

Wat heb je met pannenkoeken?
“Ik kom uit de reclamewereld en ben goed in het bedenken van concepten. Er speelde door mijn hoofd om ooit iets met pancakes te gaan doen. In Amsterdam kon je die niet krijgen, zoals ik dat wilde. Ik dacht dat er markt zou zijn voor die lekkere Amerikaanse pancakes en het klopt. Binnen 1,5 jaar hebben we nu twee MOOK Pancakes in Amsterdam. Je moet ijzer smeden als het heet is.”
Hoe kwam je aan horeca-ervaring?
“Ik ben actief op zoek gegaan naar een partner met horeca-ervaring. Voor zo’n formule heb je echt iemand nodig die het klappen van de horeca-zweep kent. Via mijn netwerk ben ik in contact gekomen met Sammy Salimian. Hij had eerder had in The Seafood Bar gewerkt. We zijn een goed duo.”
Lees ook: Deze 21-jarige ondernemer groeit naar 1,5 miljoen omzet met Iventgroup
Het vinden van een pand met een horecabestemming is best lastig in Amsterdam, zeg maar gerust een uitdaging. Het is jullie toch gelukt. Hoe?
“Na zeker tweehonderd mogelijkheden bekeken te hebben zonk de moed mij in de schoenen. Ondernemers in mijn netwerk zeiden dat ik echt door moest gaan. Daarnaast zit er vaak een overnameprijs op die tot wel 250.000 euro kan oplopen. Zoveel hadden we niet. Opgeven is geen optie als je je droom wil verwezenlijken. Via iemand van de gemeente Amsterdam konden we meedoen aan een pitch en zo kwamen we aan ons eerste pand in Amsterdam Oud-West.”
Hoe is MOOK Pancakes gefinancierd?
“We hebben op dit moment een gestapelde financiering, waarbij de Rabobank een belangrijke rol speelt. Bij de eerste winkel hebben we via het crowdfundingplatform CrowdAboutNow 50.000 euro binnengehaald en bij de tweede winkel 120.000 euro. We kozen voor CrowdAboutNow, omdat zij ervaring hebben met horecafinanciering.”
Was het makkelijk het opzetten deze wijze van financieren?
“De eerste winkel hebben we met crowdfunding en geld van vrienden, familieleden en onszelf gefinancierd. Via onze financiële adviseur Consult&Co werd ik in contact gebracht met de Rabobank. We wilden onze tweede winkel deels bancair financieren, omdat de rente op dit moment erg laag staat. Het viel me op hoe snel de Rabobank bij de tweede winkel alles voor elkaar had. Wat wel meespeelde was dat wij onze cijfers goed op orde hadden en hebben, en dat de tweede crowdfundronde in negen dagen rond was. In deze ronde deden mensen mee die instapten met bedragen van 10.000 en 20.000 euro. Best veel. Wat voor de bank fijn was, is dat zij via een borgstellingskrediet van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een zekerheid kregen.”
Hebben jullie nog naar andere financieringsvormen gekeken?
“We hebben naar nog alternatieven gekeken, zoals een leverancier laten meefinancieren. We hebben dat niet gedaan, omdat we niet afhankelijk willen zijn. Hoe we het nu met Rabobank hebben opgetuigd voelt goed, en wel aan beide kanten.”
Verklaar je verrassende succes. Binnen anderhalf jaar was er een tweede winkel.
“Het zijn niet alleen de biologische pannenkoeken en de sapjes, maar ook de atmosfeer waarom vooral jonge vrouwen graag bij ons langskomen. Tachtig procent van onze bezoekers is vrouw. We draaien namelijk de gehele dag hiphop en dat geeft een bepaalde relaxte sfeer. We organiseren ook Hip-Hop Karaoke Night om Mook Pancakes verder bekend te maken. Door die combinatie zijn we uniek. Wat ook meespeelt is bijvoorbeeld Instagram. Alle borden worden heel mooi opgemaakt en uitgeserveerd. Sammy Salimian let daar streng op. Door al die vrolijke kleuren op je bord worden er heel veel foto’s van ons gepost op Insta. Het zorgt voor naamsbekendheid op social.”
Jullie werken inmiddels als samen met een kledingontwerper.
“Het Amsterdamse kledingbedrijf Daily Paper heeft een T-shirt ontworpen met op de voorkant een spreuk (“somebody ordered pancakes i just sip the sizzurp”) en op de achterkant een kleurige graphic van een pancake en stroop. We doen echt alles om ons bedrijf te promoten.”
Je hebt een schaalbare formule. Is dat bewust gekozen?
“Het concept laat zich inderdaad makkelijk vermenigvuldigen, dat is ons doel. De winkels zijn hetzelfde. Eerst willen wij in Amsterdam een stevige positie hebben en dan volgt de rest van Nederland. Vanuit het buitenland hebben we ook belangstelling.”
Mijn accountmanager kwam de volgende dag al een pancake eten om onze formule ook in het echt te begrijpen