Crowdfunding? In alle eerlijkheid: dat is voor mij een beetje abracadabra’’, zegt Gerard Andrée, samen met Hans Legel (Chez Antoinette) de langstzittende horecaondernemer in de Deventer binnenstad. Dat ging 42 jaar geleden nog wel anders, toen Andrée zijn café De Alm opende aan de Kleine Overstraat. ,,Toen had je nog wel eens een pappie en mammie die je wat centjes wilden lenen’’, bekent Andrée. ,,Dat ging ook niet om zulke bedragen als je nu wel eens voorbij hoort komen.’’
Tijden veranderen. Ten goede of ten kwade, maar een feit is dat Deventer horecaondernemers inmiddels honderdduizenden euro’s bijeen harken via crowdfunding, ofwel financiering via het grote publiek. Voor startende ondernemers is die vorm van financiering soms de enige manier om überhaupt die langgekoesterde horecadroom te kunnen vervullen.
Lees ook: 200.000 euro uit crowdfunding om de wegwerpcultuur in de kledingindustrie tegen te gaan
Bewust
Laatste naam in een steeds langer wordend rijtje? Paul Stolte, die ruim 55.000 euro ophaalde voor zijn nog te openen restaurant Roasted!. Stolte kiest bewust voor crowdfunding en niet alleen vanwege het geld. ,,De reden dat ik voor crowdfunding kies is ook dat je er binding mee creëert met het bedrijf. Mensen kunnen straks hun vrienden meenemen en zeggen: kijk eens, dit bedrijf heb ik helpen ontstaan. En mensen die een bepaald bedrag hebben geïnvesteerd kunnen zichzelf bijvoorbeeld straks terugzien aan de wand op de muur met vrienden van Roasted.’’
Met het door hem opgehaalde geld realiseert de jonge ondernemer (31) een rotisserie gecombineerd met een burgerbar, een concept dat in diverse grote steden in Nederland al hoge ogen gooit. ,,De rotisserie is hier nog wat minder bekend, maar dan gaat het echt om de malse sappige kippetjes van het spit, die roteren. En de burger is overal in de horeca de hardloper, maar een burgerbar kent Deventer nog niet.’’ Hij verwacht in november de deuren van zijn zaak te openen, waar nu nog Eetcafé Bergkwartier gevestigd is.
Zo’n zestig mensen investeren in de plannen van Stolte. De investeringen variëren van 50 euro tot 5.000 euro. Zij krijgen straks 4 procent rente per jaar terug over een periode van 5 jaar, een totaalrendement van 20 procent. Bekende platforms voor de horeca in Nederland zijn onder andere Crowdaboutnow.nl en Horeca Crowdfunding Nederland. De selectie aan de poort is vaak streng: zo maakte die laatste eerder al bekend slechts 7 procent van de ondernemers met een investeringsplan ook echt een podium te bieden.
Gevestigde namen
Eerder gingen verschillende in Deventer meer of minder gevestigde namen hem al voor, zoals bierbrouwerij DAVO (100.000 euro), Cubaanse tapaszaak La Cubanita (190.000 euro), het Deventer Stadsstrand (17.000 euro) en Theehuis Bij van Bruggen (40.500 euro).
Koploper qua horecacrowdfunding in Deventer is Olivier Lüttmer, de nog altijd jonge eigenaar van La Cubanita. In achttien dagen haalde hij in 2015 190.000 euro op bij het publiek voor zijn zaak, die inmiddels volgens kenners van het horecawereldje draait als een tierelier. Toen hij even later zijn tweede zaak opende in Nijmegen deed hij hetzelfde trucje nog eens dunnetjes over, maar dan een stuk sneller. ,,Toen zat de inschrijving niet binnen achttien dagen, maar binnen vier uur vol. En dat ging ook nog eens om meer geld: 250.000 euro.’’
Banklening
Toch koos hij voor zijn nieuwste zaak voor een lening van de bank, die hij kan krijgen omdat zijn andere zaken goed draaien. ,,De rente van de bank is toch een paar procentjes lager. Maar die eerste zaak had ik nooit geopend zonder crowdfunding.’’
De burger is overal in de horeca de hardloper, maar een burgerbar kent Deventer nog niet.
Paul Stolte, Roasted!