Nieuws Crowdfunding

Voor 5 euro investeren in koffiehotel: 'Ook minderbedeelden moeten onderdeel worden van ons bedrijf'

Het was een ‘dure lening’, maar de moeite waard. De crowdfunding die koffiebrander Paul Sharo, eigenaar van Man Met Bril Koffie, startte verliep succesvol ‘maar het is heel veel werk’. Zijn boodschap aan ondernemers met plannen voor crowdfunding: 'Goed PR-instrument, het kost alleen veel tijd.' Al zou hij het zo weer doen. Sharo wist ruim 550.000 euro op te halen.

Eduard Voorn 1 december 2022

Paul Sharo van Man met Bril Koffie

Paul Sharo, de eigenaar van Man Met Bril Koffie in Rotterdam, voor zijn koffiehotel in aanbouw. Foto: Man Met Bril Koffie

Ondernemers kiezen steeds vaker voor het stapelen van financieringsvormen om, in het geval van Paul Sharo, hun droom te verwezenlijken. Banken zijn niet meer zo scheutig om een volledige financiering te dragen. Horecaondernemer Sharo heeft een kleine 2,2 miljoen euro nodig om 6 juli volgend jaar zijn koffiehotel, het eerste ter wereld, aan de Rotterdamse Rotte te openen. Hij koos voor het afsluiten van leningen bij enkele vermogende Rotterdammers, tapte uit zijn eigen vermogen, en via CrowdAboutNow haalde hij voorlopig meer dan 550.000 euro op - 10 procent boven het streefbedrag.

,,Vanaf januari gaan we geld besteden aan de daadwerkelijke inrichting. Op dit moment hebben we opstartfase als het betalen van de architect en het communicatiebureau kunnen betalen uit onze cashflow. We zijn een gezond bedrijf. Hopelijk dalen de prijzen van bouwmaterialen dan verder.”

"Tegen het advies van CrowdAboutNow in hebben wij het minimale bedrag op 5 euro gezet. Ik ben koppig, omdat we in een wijk van Rotterdam komen waar mensen wonen die het niet breed hebben"

,,We kozen voor CrowdAboutNow, omdat ik een van de initiatiefnemers ervan ken. Het ging om gevoel”, vertelt Sharo. ,,Als ik terugkijk op deze campagne is het hollen of stilstaan geweest. Soms moet je er enorm aan trekken om financiers te prikkelen en dan stromen ze ineens binnen. Crowdfunding is een mooie manier om je eigen netwerk te mobiliseren en dat is goed gelukt. Maar let op, het kost tijd. Zou ik het nog een keer doen? Zeker.”

Lees ook: SLA haalt via Broccoli pijlsnel ruim 1 miljoen euro groeigeld op

5 euro als minimale bedrag voor investering koffiehotel

Als Sharo terugkijkt dan zou hij een bonus hebben ingebouwd voor mensen die met een fors bedrag over de brug zouden zijn gekomen. ,,Een extra payout, want anders kan je je geld met deze stijgende rentes beter op de bank zetten. De financiële markt is de laatste maanden wel enorm veranderd door die stijgende rentes”, geeft hij er als kanttekening bij.

,,Tegen het advies van CrowdAboutNow in hebben wij het minimale bedrag op 5 euro gezet. Volgens het platform moet dat hoger zijn, want anders gaan consumenten denken dat het een gift is. Ik ben koppig, omdat we in een wijk van Rotterdam komen waar mensen wonen die het niet al te breed hebben. Ik wil dat ook zij onderdeel worden van ons koffiehotel.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws