Nieuws Crowdfunding

Recordgroei crowdfunding: verdubbeling in eerste helft 2021

Crowdfunding groeit als nooit tevoren. In de eerste helft van 2021 is 358 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 178 miljoen euro werd opgehaald.

Van onze redactie 25 juli 2021

Crowdfunding spaarpot

Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2021 in totaal 320,1 miljoen euro op via crowdfunding. Foto: Shutterstock

Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.nl: ,,Tijdens coronajaar 2020 nam het gebruik van crowdfunding voor ondernemingen af. In de eerste helft van 2021 maakten ondernemers juist weer meer gebruik van crowdfunding - meer zelfs dan ooit tevoren.”

Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2021 in totaal 320,1 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 260.000 euro.

"Crowdfunding was voor veel initiatieven een manier om lastige tijden te overbruggen, of toch nieuwe projecten van de grond te krijgen''

Gijsbert Koren, CrowdfundingCijfers.nl

Ook in coronatijd veel nieuwe maatschappelijke en creatieve projecten

Maatschappelijke en creatieve projecten maakten door corona niet minder gebruik van crowdfunding. Koren: ,,Integendeel, crowdfunding was voor veel initiatieven een manier om lastige tijden te overbruggen, of toch nieuwe projecten van de grond te krijgen.” In de eerste helft van 2021 maakten maatschappelijke en creatieve projecten opnieuw meer gebruik van crowdfunding.

Lees ook: Wania en Elvia starten Frootie: compleet vegetarische en vriesverse kindervoeding

Sinds 2011 is in Nederland opgeteld inmiddels meer dan 2 miljard euro met crowdfunding gefinancierd. ,,Met de groei van de sector, groeit ook de regelgeving. Crowdfundingplatforms die zich op financiering met financieel rendement richten (zoals leningen en verkoop van aandelen), hebben binnenkort een vergunning nodig om hun activiteiten aan te kunnen bieden”, aldus Koren. Dit volgt uit een Europese verordening die voor alle lidstaten geldt.

Lees ook: Investeerders crowdfunding plaatsen maatschappij vaker boven winst

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws