Nieuws Crowdfunding

Startup Nutri Worm kan met klein wormpje groot probleem helpen oplossen

Nederlanders gooien samen elk jaar voor meer dan 4,4 miljard euro aan voedsel weg. Tegelijkertijd importeren we elk jaar voor minstens 4 miljard euro aan sojabonen als dierenvoeding. Deze werkwijze is een enorme belasting voor het klimaat en dat kan anders, als het aan Edward Langwerden ligt.

Van onze redactie 22 maart 2022

Nutri Worm ondernemer portret

Edward Langwerden was al vroeg veel in de bossen te vinden waar hij een fascinatie ontwikkelde voor alle organismen. Foto: Nutri Worm

Langwerden, oprichter van Nutri Worm, gelooft dat insecten een belangrijke oplossing kunnen zijn voor beide problemen. Het bedrijf verkoopt insecten die gekweekt worden op voedselresten en verkoopt deze aan de hobby-diervoedermarkt. Om meer impact te maken is het bedrijf een crowdfunding gestart.

Op jonge leeftijd was Langwerden al veel in de bossen te vinden, waar hij een fascinatie ontwikkelde voor alle organismen, zelfs de allerkleinste. Hij leerde dat alle organismen met elkaar in balans leven en dat het bos een oneindige bron van dierenvoeding is. Bladeren werden opgegeten door wormen, wormen werden opgegeten door de bosdieren.

''Van elke 10 kilo voedselafval maken we 1 kilo dierenvoeding''

Edward Langwerden, oprichter Nutri Worm

'Insecten zijn net als sojabonen rijk aan eiwit en daardoor het perfecte duurzame alternatief'

Op latere leeftijd als exportmanager in de agrarische sector kwam Langwerden er achter dat het er op veel plekken in de wereld heel anders aan toe gaat. Voor diervoeding worden wereldwijd op grote schaal bossen gekapt. Waarom kappen we bossen voor dierenvoeding als juist het bos zelf een bron is van dierenvoeding? Dat moet en kan anders, als je het Langwerden vraagt.

Met Nutri Worm maakt hij dierenvoeding van voedselresten. Niet vanuit de andere kant van de wereld, zoals vaak gebeurt, maar van lokale voedselresten. Zo gaat het bedrijf voedselverspilling tegen en heeft het geen landbouwgrond nodig. ,,Insecten zijn net als sojabonen rijk aan eiwit en daardoor het perfecte duurzame alternatief!” aldus Langwerden.

Nutri Worm-wormpjes ook geschikt voer voor vissen, reptielen en vogels

Momenteel richt Nutri Worm zich op hobbykippenhouders, al zijn de wormpjes ook geschikt voer voor vissen, reptielen en vogels. Om te kunnen groeien en grotere volumes te kunnen produceren en meer impact te maken is Langwerden een crowdfunding gestart met als hoofddoel om een plek te bemachtigen in de dierenwinkels.

Hiervoor is minimaal een bedrag van 8000 euro nodig waarvan er inmiddels met behulp van zestig supporters al 5600 euro behaald is. Naast de kippensnack krijgen de supporters ook nog leuke extra’s zoals een rondleiding op de insectenkwekerij. Geïnteresseerde kunnen tot er met 17 april hun kippensnack bemachtigen.

Lees ook: Insecten eten: hoe dit Nederlandse bedrijf het voedselsysteem op z'n kop zet

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws