Nieuws Crowdfunding
Strijd tegen plastic: ondernemers introduceren duurzame Baya Baya-shampoo
De jonge ondernemers Dirk Taselaar en Leon Daggenvoorde lanceren een nieuw concept in duurzame shampoos: Baya Baya. Met dit project gaat het duo de strijd aan met het plasticverbruik van shampooflessen in de badkamer. Het product bestaat enkel uit een shampooconcentraat van natuurlijke ingrediënten dat men thuis met water mixt in een bijpassende dispenser.

De verschillende shampooconcentraten, niet vloeibaar maar in vaste vorm. Daardoor hoeft er geen plastic fles omheen. Foto's: Baya Baya
,,Het valt ons al jaren op hoeveel onnodig plastic er in badkamers staat en na gebruik direct weer in de prullenbak verdwijnt. Hoewel het thema duurzaamheid steeds meer leeft onder mensen, zien we nog te weinig gedragsverandering in de badkamer. Voor ons is het daarom nu het moment om met een innovatieve oplossing te komen. Zonder dat de consument hoeft in te leveren op comfort en kwaliteit,” vertellen Dirk Taselaar en Leon Daggenvoorde.
Voor een succesvolle introductie van het concept, kiezen de twee ervoor om zoveel mogelijk consumenten bij het proces te betrekken. Ze starten daarom vandaag met een internationale crowdfundactie.
''Hoe hoger de betrokkenheid bij ons concept, hoe groter we het verschil kunnen maken. Vanuit deze betrokkenheid hopen we in de toekomst nog meer plastic uit de badkamer te weren''
Duurzaam impact maken in de badkamer zonder gedoe is het doel van Baya Baya
De oprichters van Baya Baya vinden dat de levensstijl van consumenten in de badkamer nu moet veranderen. ,,Op individueel niveau lijkt er niet zoveel aan de hand, als je bijvoorbeeld nagaat dat iedere consument gemiddeld vijf shampooflessen per jaar verbruikt en vervolgens weggooit. Maar ga maar eens na hoe groot de plastic afvalberg wordt als je dit voor heel Nederland, Europa of zelfs de rest van de wereld berekent. En dan te weten dat shampoo voor 80 procent uit water bestaat, terwijl dat water ook uit de kraan bij mensen thuis komt. Dat is ook nog eens onnodig vervoer van water wat voor extra CO2-uitstoot zorgt. Dit is precies de reden dat we de plastic shampoofles uit de badkamer willen krijgen om zo samen met de consument aan een betere toekomst te werken,” aldus Taselaar.
De ondernemers zijn ervan overtuigd dat consumenten bereid zijn hun gedrag te veranderen, zo lang ze maar niet het gevoel krijgen erop achteruit te gaan. Taselaar: ,,Duurzame initiatieven gaan vaak gepaard met het inleveren op luxe en gemak. Dat is zonde, want zo ga je de grote groep niet activeren om hun gedrag te veranderen. Daarom hebben wij de oplossing voor in de badkamer bedacht waarbij consumenten op geen enkele manier een stap terug hoeven te doen. Sterker nog, de consument gaat erop vooruit. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook op comfort, gemak, kwaliteit, douche-ervaring en design.”
Dirk Taselaar (links) en Leon Daggenvoorde, de mannen achter Baya Baya.
Het ondernemersverhaal van shampooconcentraat tot dispenser
De ondernemers willen het shampooconcept vernieuwen, van productie tot gebruik. Hierbij houden ze zowel rekening met de ingrediënten van de shampoo, als met het design van de dispenser die men eenvoudig in de badkamer ophangt.
Taselaar: ,,Consumenten moeten er op meerdere niveaus beter van worden. Daarom hebben we aan alle aspecten gedacht. Zo ontvangen de consumenten op abonnementsbasis of per losse bestelling het shampooconcentraat op de deurmat. Dit concentraat bestaat volledig uit natuurlijke ingrediënten. Het concentraat meng je thuis met kraanwater in de flacon die je vervolgens in de speciaal ontworpen dispenser plaatst. Het resultaat levert evenveel shampoo op als wat de consument gemiddeld in een maand gebruikt.”
De Baya Baya-dispensers/houders.
Gedragsverandering door zoveel mogelijk consumenten te betrekken bij het proces
De oprichters kiezen er bewust voor om te starten met een internationale crowdfundactie. Daggenvoorde: ,,Wij geloven dat het succes van Baya Baya draait om oprechte betrokkenheid van potentiële consumenten. We willen een brede community rondom ons product bouwen en richten ons dan ook op een brede doelgroep. Van de reeds bewuste duurzame consument, tot de consument die vooral geïnteresseerd is in gebruikersgemak of design.''
,,Door gebruik te maken van het grootste crowdfundplatform ter wereld, kunnen wij iets teruggeven aan de mensen die ons helpen het project tot een succes te maken. De mensen die geen ervaring hebben met crowdfunding, kunnen ons avontuur volgen op de website. Want hoe hoger de betrokkenheid bij ons concept, hoe groter we het verschil kunnen maken. Vanuit deze betrokkenheid hopen we in de toekomst nog meer plastic uit de badkamer te weren, denk aan flessen voor conditioners en douchegel.”
Lees ook: Investeerders crowdfunding plaatsen maatschappij vaker boven winst