Nieuws Crowdfunding

Jonge Utrechtse bierbrouwers achter Eleven starten crowdfunding 2.0

De Utrechtse speciaalbierbrouwer Eleven is in 2017 gestart door ondernemers Kevin Hageman en Loes van Impelen. Na een succesvolle crowdfunding in 2020, zijn de eerste stappen gezet om te groeien. Maar om Eleven verder te kunnen ontwikkelen, hebben de twee hulp nodig. Daarom starten ze met een nieuwe crowdfunding.

Van onze redactie 7 december 2021

Eleven brewpub opening mannen

De Utrechtse speciaalbierbrouwerij Eleven ging in 2017 van start. Foto's: Eleven

Vorig jaar verliep de eerste crowdfunding van Eleven volgens Hageman en Van Impelen met veel succes. Binnen vijf weken werd 142 procent van het beoogde bedrag verzameld. Hiermee werd er geïnvesteerd in een proeflokaal, de opstart van een eigen bliklijn en een groter brouwhuis.

Het proeflokaal is er en ook het brouwhuis is uitgebreid. Dit was enorme klus, maar er kan nu volgens de ondernemers meer en efficiënter worden gebrouwen. ,,Deze investeringen gingen ten koste van ons derde doel van de vorige crowdfunding: de aanschaf van een eigen afvuller. Daarnaast zijn er nog meer investeringen nodig om verder te groeien.''

''Om écht te kunnen vliegen, zijn er extra investeringen nodig. Daarom zijn we met een nieuwe crowdfunding gestart''

Loes van Impelen, mede-eigenaar Eleven

Pandemie weerhield speciaalbierbrouwer niet van flinke groei klantenbestand

Ondanks een spannende tijd door de coronapandemie, bleef het klantenbestand van Eleven groeien. De brouwerij heeft zelfs de jaaromzet weten te verdubbelen; iets waar de ondernemers achter Eleven enorm trots op zijn. Waarom dan een nieuwe crowdfunding?

Mede-eigenaar Loes van Impelen: ,,De vorige crowdfunding hebben we als heel positief ervaren. We zijn heel dankbaar voor alle investeerders en iedereen die ons geholpen heeft. We hebben een fijne community om ons heen verzameld waar we veel contact mee houden. Door het vertrouwen van deze mensen konden we met veel liefde en aandacht werken aan de groei van ons bedrijf. Maar om écht te kunnen vliegen, zijn er extra investeringen nodig. Daarom zijn we met een nieuwe crowdfunding gestart.''

Kevin Hageman en Loes van Impelen, eigenaars van Eleven.

Afvuller, centrifuge en barrels voor Eleven via crowdfunding

Eleven hoopt met de crowdfunding voldoende investeringen op te halen om nieuwe brouwonderdelen aan te schaffen: een afvuller, centrifuge en barrels. Momenteel worden de blikken bier met een gehuurde machine gevuld. Een eigen afvuller zou veel opleveren: een goede machine vult bijvoorbeeld zo’n 45 blikken per minuut.

Met een centrifuge wordt het bezinksel van het bier gesepareerd. Op deze manier wordt net dat beetje extra bier uit de tank gehaald, als deze bijna leeg is. Dat levert per tank zo’n 20 procent meer bier op. En de barrels? Dat is al lang een grote droom van de jonge ondernemers. Van Impelen: ,,Een barrel aged bier maken vraagt geduld, want wat er nu gebrouwen wordt, is in het najaar van 2022 pas klaar. Barrels, oude eikenhouten vaten waar bijvoorbeeld sherry of whiskey in zat, geven het bier extra smaak en een bijzonder stevig aroma. Hiermee kan Eleven exclusieve bieren ontwikkelen, waarmee de brouwerij zich verder kan onderscheiden.''

Lees ook: Kouwe klets met Knipoog, of een Zoentje: meesterbrouwer Patrick Breugem 'renoveert' biermerk

Investeerders ontvangen een rendement van 4,5 procent per jaar

Brouwerij Eleven hoopt met deze crowdfunding 295.500 euro aan investeringen op te halen. Investeerders ontvangen een rendement van 4,5 procent per jaar bij een looptijd van vijf jaar en - al dan niet gebrouwen - extra’s. Naast investeren, kunnen er ook cadeaubonnen (ter waarde van 50 tot en met 250 euro) gekocht worden. De crowdfunding van Eleven is nu van start. Kijk voor meer informatie hier.

Lees ook: Boodschappenservice Rechtstreex start nieuwe crowdfundronde

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws