Nieuws Crowdfunding

Veelbesproken Ik Vertrek-ondernemer en kasteelvrouw start crowdfunding

Ze droomde misschien altijd al van een kasteel met gastenverblijf, maar het zat de veelbesproken Ik Vertrek-ondernemer Emmy Postma bepaald niet mee. In het Franse Douzillac kocht ze een vervallen kasteel van 300.000 euro, dat ze met slechts 25.000 euro in de knip onder handen moest nemen. Om de kosten te dekken koos ze voor een crowdfunding. Een lesje: alles wat er mis kan gaan bij ondernemen.

Maxime Segers (AD) 6 januari 2021

Emmy Postma Ik Vertrek Kasteel Frankrijk AVROTROS

Emmy Postma en echtgenoot Rutger bij haar Franse chateau. Foto: AVROTROS

Emmy Postma droomde er al haar hele leven van om in een kasteel te wonen. Toen het juiste moment aanbrak, besloot ze die droom na te jagen en een kasteel te kopen in Douzillac, een gemeente in het Franse departement Dordogne. Haar partner en tandarts Rutger deelde die droom niet en bleef achter in Nederland.

De woning, met een vraagprijs van 300.000 euro, bevatte maar liefst tien kamers en vijf hectare grond. Van de tien kamers wilde Postma vijf gastenkamers maken. Dat mocht op papier dan wel veelbelovend klinken, later bleek dat het kasteel van top tot teen onder handen moest worden genomen, schrijft het AD.

Lees ook: Ik Vertrek-dochter Suus Lothmann (15) breidt sieradenwebshop uit met kledinglijn

Kasteel met een enorme kluslijst

Een lekkend dak, kapotte ramen, vervallen kamers, de elektriciteit die volledig vervangen moest worden; er kwam geen einde aan het kluslijstje van Postma. Al snel werd duidelijk dat ze concessies moest doen, want alleen het lekkende dak laten repareren zou de ondernemer al 70.000 euro kosten. Dat geld was er niet en dus besloot Postma stug door te gaan met het verbouwen van randzaken, zoals twee badkamers mét vloerverwarming. ,,Mijn structuur is chaos. Ik geloof ook heilig in de chaostheorie. Ik doe gewoon wat in me opkomt”, reflecteerde de kasteelvrouw nonchalant op haar doen en laten.

Ondertussen konden de kijkers meegenieten van schimmel op de muren, teiltjes vol met water door lekkage en Postma die op een Frans marktje slenterde om daar - nauwelijks verstaanbaar - inkopen te doen. Hoewel de Utrechtse er aanvankelijk alleen voor stond, omdat haar man liever op een bootje in ‘t Gooi wilde wonen, kwamen er later toch vrienden helpen om Postma’s droom te verwezenlijken. Die waren overigens wat sceptisch als het op haar werkwijze aankwam.

''Mijn structuur is chaos. Ik geloof ook heilig in de chaostheorie''

Ik Vertrek-ondernemer Emmy Postma

Vriend Hans merkte op: ,,Ik denk dat haar plan niet helemaal haalbaar is. Het is toch wél erg veel werk. Ze doet het op haar eigen manier, maar daar is een hoop van te zeggen.” Postma zelf constateerde al eerder in de aflevering dat dat ze wellicht wat grootheidswaanzin heeft. ,,Nou, dat weet ik wel zeker”, reageerde haar man daarop.

Crowdfunding voor lekkage

In de Hoe gaat het met?-rubriek op de website van Ik Vertrek valt inmiddels te lezen dat Postma nog steeds geen heimwee heeft naar Nederland. Haar man heeft zelfs besloten om in de zomer een aantal maanden in het kasteel te komen wonen. Postma is echter wel tot de conclusie gekomen dat het leven als kasteelvrouw niet altijd rozengeur en maneschijn is. ,,Het lijkt in de werkelijkheid meer op het leven als kasteelboerin, klusvrouw en schoonmaker.''

En het lekkende dak? Daar is de kasteelvrouw annex ondernemer inmiddels een crowdfundingsactie voor gestart. ,,Hopelijk geeft dit ons de kans om dit mooie chateau weer een waterdicht dak te geven en om nog lang en gelukkig te leven op deze prachtige plek!''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.