FinanciënCrowdfunding

Crowdfundingcampagne van Arnhemse duurzame houtproducent loopt storm

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Platowood hoopt zo slagvaardig in te kunnen spelen op de explosief gestegen vraag naar duurzame bouwmaterialen in binnen- en buitenland. Grote en kleine beleggers happen gretig toe.

,,We hebben al meer dan de helft binnen'', meldt algemeen directeur René Homan van het bedrijf enthousiast, een uur na de start van de actie. In de loop van de dag ging de teller snel richting de 1 miljoen euro, verspreid over bijna 650 inschrijvers. Homan is blij: zijn bedrijf hoeft zijn vele opdrachtgevers straks geen nee meer te verkopen. ,,Ons hout is een alternatief voor het langzaam groeiende hardhout uit de jungle. Die kap moet stoppen en dat vinden veel mensen met ons. Overheden schrijven ons alternatief voor, architecten nemen het mee in hun opdrachten.

Lees ook: Waarom crowdfunding steeds belangrijker wordt bij de financiering van nieuwe horeca

Lees verder onder de advertentie

Particuliere markt

Ook de particuliere markt groeit erg sterk.'' Op tal van plaatsen in Nederland en daarbuiten staan huizen en gebouwen met gevelbekleding van het bedrijf. In Nijmegen bijvoorbeeld ggz-kliniek Valkenberg, in Wageningen het Nederlands Ecologisch Instituut, in Dieren Bloemershof. Homan: ,,Ook bij bouwers van vakantiehuisjes neemt de vraag toe.''

Duurzamer en goedkoper

Homan roemt het duurzame karakter van het hout dat Platowood levert en benadrukt dat het ook nog eens goedkoper is dan tropisch hardhout. ,,Met crowdfunding geven we het publiek de kans om mee te investeren in een mooiere wereld'', luidt de boodschap aan beleggers. Platowood levert de houtsoorten vuren, populier en fraké. Dat fraké is een snelgroeiende loofhoutsoort uit verantwoord beheerde bossen uit West-Afrika, opgezet volgens internationale kwaliteitsnormen. Dat hout wil het bedrijf nu in veel grotere voorraden inslaan. Dat brengt hoge kosten met zich mee aan nieuwe aanplant, verantwoorde oogst, verscheping en de veredeling van het hout met stoom. Het hout komt verder uit de Baltische Staten en Scandinavië.

Uiteindelijk hopen ze bij Platowood over te kunnen schakelen op snelgroeiend populierenhout uit Nederland. ,,Maar dat is nog allemaal in ontwikkeling. We doen het nu nog op kleine schaal.''

Lees verder onder de advertentie

Forse groei

Platowood is in 2013 overgenomen door ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch Groep uit Amersfoort. Algemeen directeur Bart Schoonderbeek van Schipper Bosch is ervan overtuigd dat de tijd rijp is voor een forse groei voor de onderneming. ,,Als je hout kunt upgraden tot een hoogwaardig product - en Platowood kan dat - dan heb je in potentie goud in handen'', benadrukt hij tegenover potentiële investeerders op het beleggersplatform Collin Crowdfund.

Het bedrijf belooft 7 procent winst op de belegging. De nu al meer dan 600 beleggers vormen een bont gezelschap van groot naar klein, met bedragen variërend van 500 tot 50.000 euro.

Als je hout kunt upgraden tot een hoogwaardig product – en Platowood kan dat – dan heb je in potentie goud in handen.

Bart Schoonderbeek, algemeen directeur Schipper Bosch