Nieuws Cryptocurrency

Knab: jonge consument verwacht straks in supers met bitcoins te kunnen betalen

Eén op de drie klanten onder de 36 jaar van Knab verwacht in 2030 met digitale munten als bitcoin te kunnen betalen in supermarkten. Dat blijkt uit een onderzoek van de bank onder ruim duizend klanten. Ook bij oudere deelnemers aan het onderzoek is er de verwachting dat cryptomunten op termijn worden geaccepteerd in supermarkten. Eén op de vijf 60-plussers geeft aan hierop te rekenen.

Van onze redactie 30 december 2021

Vegan producten supermarkt kassa

Afrekenen bij de kassa met bitcoins: in 2030 zal het kunnen, verwacht één op drie Knab-klanten. Foto: Shutterstock.

De meerderheid van de ondervraagden in het Knab-onderzoek, 57 procent, denkt dat we in 2030 vrijwel nergens meer met contant geld kunnen afrekenen. Slechts 9 procent denkt dat dit geen probleem is. Andere ondervraagden zetten vooral nog vraagtekens bij de veiligheid van mobiel betalen. Slechts 28 procent beschouwt betalen met de smartphone als veiliger dan betalen met contant geld.

82 procent ondervraagden heeft nog contant geld op zak

De betaalpas scoort qua veiligheidsgevoel beter dan betalen met de smartphone. 43 procent van de respondenten vindt betalen met de betaalpas veiliger dan betalen met contant. Op het moment van het onderzoek zei 82 procent van de Knab-klanten cash op zak te hebben. In 2014 was dat nog 95 procent. Gemiddeld hebben de deelnemers bijna 90 euro op zak, al wordt dat getal volgens de onderzoekers van de bank naar boven geduwd door een aantal ondervraagden met veel geld op zak.

Lees ook: Cryptobetalingen in retail een goed idee? Experts geven advies aan ondernemers

Toch past meer geld op zak ook wel in een trend, zegt financieel expert Oskar Barendse van de bank. ‘De dichtstbijzijnde geldautomaat is voor de meeste mensen steeds verder weg, dus nemen ze per keer een hoger bedrag op. In 2016 gingen onze klanten gemiddeld 24 keer per jaar naar de geldautomaat om 122 euro per keer op te nemen. Nu ligt dat gemiddelde op 9 bezoekjes per jaar met een gemiddeld opgenomen bedrag van 177 euro.’

13 procent betaalt nog wel met contant geld in supermarkt

Cash is nog het populairst in de horeca, 22 procent van de mensen die weleens met contant geld betaalt, doet dat in de horeca. Ook op de markt (20 procent) in winkels (17 procent) en in de supermarkt (13 procent) rekenen deelnemers aan het onderzoek, vooral de kleinere bedragen, nog graag cash af. De ondervraagden geven verder aan vooral contant geld te hebben voor vakanties in het buitenland, collectes aan de deur, de benzinepomp, aankopen via Marktplaats of om de huishoudelijke hulp te betalen.

Lees ook: Primeur in retail: bij Score een spijkerbroek afrekenen met cryptogeld

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws