Nieuws Cryptocurrency

Eus Peters (Raad Nederlandse Detailhandel): 'Van de pin gaat de bitcoin het niet winnen'

We zijn van het betalen met schelpen via munten naar betalen met de bankpas gegaan. Stappen we binnenkort over naar bitcoins of de eigen munt van je favoriete grootgrutter? De Amerikaanse supermarktketen Walmart is op zoek naar iemand die de strategie voor de toekomst op het gebied van de cryptocurrency uitstippelt, maar Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel, verwacht niet dat in Nederland heel snel het betalingsverkeer gaat veranderen.

Rodrick de Munnik 19 augustus 2021

Shutterstock 1932603539

Foto: Shutterstock.

De vacaturetekst is voer voor speculatie, maar duidelijk is dat Walmart op zoek is naar de strategische positie in de wereld van de crypto-munten. Het zou kunnen zijn dat je binnenkort als consument bij Walmart aan de kassa terecht kunt met bitcoins. Zo'n vaart gaat het niet lopen, zeker in Nederland niet, zegt Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel. ,,Natuurlijk, als de klant het wil zal de winkelier volgen. Voor winkeliers is de wens van de klant altijd leidend. Maar niet als N=1. En niet tegen elke prijs.”

Lees ook: Na Walmart-gerucht: gaan we onze boodschappen met bitcoins betalen?

Het betalingsverkeer is in Nederland al flink veranderd de afgelopen decennia. ,,Aan een toonbank wordt steeds minder met cash betaald en steeds vaker elektronisch. Dat is goed voor de klant en de winkelier. We zien dat pinnen tussen de 6 en 17 cent per transactie kost, terwijl een betaling in cash de winkelier 29 cent kost. Daar bespaart een winkelier dus behoorlijk op. Klanten zijn blij met de huidige set aan betaalmogelijkheden, en heeft duidelijke voorkeuren voor pinnen in het fysieke deel van de winkel en iDeal in het online deel van de winkel. Dat zien we aan de groei van het betalingsverkeer met de pin.”

Volgens cijfers van de Betaalvereniging is in 2020 het aantal transacties aan de toonbank met bijna een miljard afgenomen ten opzichte van 2019 (6,19 miljard – 7,03 miljard), maar het aantal transacties met de bankpas is toegenomen van 4,71 miljard naar 4,87 miljard. ,,En dat is meestal nog echt je bankrekening waar je salaris of je omzet op binnenkomt. In euro’s.”

Lees ook: Wereldwijde cryptomarkt weer goed voor meer dan 2 biljoen dollar

Geen groot betaalprobleem zoals ‘contactloos’ of ‘op afstand’ dat nog oplossing behoeft

De vraag is daarna of er bij de consument en/of bij de ondernemer zaken zijn die met de bestaande betaalmiddelen niet kunnen gebeuren en waar eventueel cryptomunten als bitcoin een rol kunnen spelen. Die zijn er eigenlijk nog niet echt en Peters verwacht die ook niet in de nabije toekomst.

,,Consument en ondernemers ervaren geen knelpunten of problemen met betalen, dus daar is de behoefte tot innovatie eigenlijk nul. Wallet en Applepay komen erdoor omdat het de consument losser maakt van z’n betaalkaart, maar er is geen groot issue zoals ‘contactloos’ of ‘op afstand’ dat nog oplossing behoeft.”

"De overheid ontmoedigt anoniem betalen. Anoniem = ondermijning, en crypto is niet op te speuren. Daar houdt de overheid niet van"

Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel

Dat de keten het niet wil, hoeft niet te betekenen dat het niet gebeurt. Peters blijft sceptisch over de slagingskansen en concurrentiepositie van crypto in het betalingsverkeer ,,Als iemand een markt betreedt, verwacht die procenten van de omzet te kunnen pakken. Dat werkt hier niet. Nederland heeft samen met Denemarken het goedkoopste betalingsverkeer van Europa. Zowel voor pinnen aan de toonbank als betaling via iDeal in de online omgeving praten we daarom over centen, niet over procenten. Pinnen is zo goedkoop in Nederland, hoe kun je daarvan winnen?”

Die situatie is in de Venrigde Staten, de thuisbasis van Walmart, wel anders. ,,Daar betalen ze voornamelijk met de creditcard. Maestro verdient procenten aan elke transactie, terwijl het een gewone, risicoloze betaaltransactie kan zijn. Dus is het voor de winkeliers wel financieel interessant om over te stappen op een ander betaalsysteem. Dat zou bitcoin kunnen zijn."

Eus Peters

In Nederland zit naast de winkelier ook de overheid niet te springen om betalingen in crypto-munten. ,,De overheid ontmoedigt anoniem betalen. Anoniem = ondermijning, en crypto is niet op te speuren. Daar houdt de overheid niet van. De witwasrichtlijn gaat ervoor zorgen dat dadelijk nergens in een professionele omgeving nog meer dan 3.000 euro contant mag worden afgerekend. Nu is dat nog 10.000 euro. En eurobiljetten van 200 en 500 mogen ook niet worden gebruikt. Bij het afstorten bij een bank kan dat leiden tot een onderzoeksnoodzaak in het ‘know your customer’ verhaal.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws