Nieuws Financiën
Daan lacht, de horeca ook

Ze kiezen steeds meer voor horeca. En de horeca voor hen want ze zijn trouw, goedkoop en brengen klanten mee.
Daan is 23 en een charmeur. Een betere plek dan in de horeca is er dan ook niet voor hem. Een café vol met mooie dames. Dat ziet hij het liefst. Gelukkig voor Daan is er aan werk in de horeca keuze genoeg. Want bij de Albert Heijn had hij het wel gezien; daar moest hij vooral opruimen. "Saai." Lunchcafé Frekie's was zijn eerste werkgever. Maar toen Brownies&downieS in Uden neerstreek, wist hij het wel. "Hier is het drukker en dus gezelliger." En waar het gezellig is, daar is Daan.
Heel veel moeite om Daan naar zijn tent te krijgen had Reno van Zanten dus niet. Afgelopen zomer opende hij samen met een vriend de deuren van Brownies&downieS aan het Brabantplein in Uden. Van Zanten had al ervaring opgedaan in Sint-Oedenrode maar hij wilde een eigen zaak. Werken in de horeca was altijd al het doel, werken met de doelgroep was een plus. Alleen moest hij ze nog vinden. Want zonder downies geen brownies.
Maar dat is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan. Van Zanten is namelijk al lang niet meer de enige ondernemer die met deze doelgroep wil werken. "Je hebt trouw personeel en ze zijn relatief goedkoop. Ze vragen geen salaris, maar nemen geld mee in de vorm van subsidies of budgetten. Het kost je wel wat aan begeleiding, maar het zorgt voor een unieke sfeer", aldus Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland in het Brabants Dagblad. Exacte cijfers heeft hij niet, maar een duidelijke toename in bijzondere horeca ziet hij wel. "Deze mensen werken met plezier en zorgen meestal ook wel voor een trouwe klantenkring met familieleden."
Zorginstelling wil ookVeel voordelen dus, en dat begrijpen inmiddels niet alleen (horeca)ondernemers. Ook zorginstellingen zien kansen. Zoals bij stichting Prisma in Waalwijk die net in deze branche stapt. Zij openen in januari officieel Lokaal 12, een lunchcafé op landpark Assisië in Biezenmortel.
"De vraag naar dit werk vanuit onze cliënten was groot", vertelt directeur Leo Platschorre. Volgens hem vooral vanwege de eenvoud. "In de horeca zijn genoeg klusjes die niet heel ingewikkeld zijn. Inpakwerk en in de groenvoorziening zijn dat ook, maar voor sommigen is dat echt te saai. Het contact met mensen maakt het een gewilde dagbesteding. Vroeger keken we met de cliënten vooral wat er was voor ze. Nu vragen we eerst wat zíj willen. Vervolgens proberen we dat voor ze te regelen", aldus Platschorre die daarom Lokaal 12 opent.
Tien mensen kunnen werken in het lunchcafé dat Prisma samen met foodservice Albron runt. Zij regelen de zorg, Albron de horeca. Winst uit de omzet is dus niet voor de stichting, maar met Albron is wel een soort pachtregeling getroffen. "Ieder zijn eigen expertise. Wij zijn dit niet begonnen om geld te verdienen, maar om te voldoen aan de vraag van onze cliënten. We leiden daarom ook de jongeren op zodat ze zelf verder zouden kunnen in de horeca."
OpleidenHetzelfde doen ze al jaren bij Prins Heerlijk in Tilburg. Maar een nieuwe voorziening openen voor deze specifieke doelgroep doen ze niet meer. "Wij beginnen er niet meer aan. Er is te veel concurrentie", ziet directeur Gief van Schijndel. "Ondanks dat er het laatste jaar flink gekort is op het dagbestedingsbudget, levert het nog wel geld op", weet hij. Toch richt Prins Heerlijk zich vooral op de doelgroep die daar weer net boven zit: de vroegere Wajongeren. Zij werken niet via een dagbestedingsbudget, maar komen via de Participatiewet aan werk in cafés en restaurants. Steeds meer ondernemers tonen interesse voor de opgeleide jongeren van Prins Heerlijk. "We hebben zo'n 130 jongeren die door heel Brabant werken nu. Maar echt niet alleen omdat er een subsidie tegenover staat als je iemand aanneemt via de Participatiewet. Ook omdat meer ondernemers deze mensen een kans willen geven op de arbeidsmarkt." Een mooie ontwikkeling volgens Van Schijndel. "Want onder de doelgroep is dit werk enorm populair." Prins Heerlijk heeft een wachtlijst met ruim zeventig man.
ConcurrentieDe doelgroep kiest dus voor de horeca, de horeca steeds meer voor de doelgroep en zorginstellingen volgen dat voorbeeld. Genoeg keuze voor Daan dus, maar het zorgt wel voor concurrentie op deze (nieuwe) markt. In Uden was Frekie's het eerste bijzondere café. Acht jaar geleden opende stichting Dichterbij de zaak waar hun cliënten koffie en broodjes serveerden. Maar inmiddels is Daan met een collega aan het werk bij de concurrent en gaan de deuren van Frekie's dicht. "Onze cliënten hebben veel meer keuze waardoor we te weinig personeel hadden om Frekie's open te houden", verklaart Nicole Dijcks van Dichterbij. Slachtoffer van eigen succes dus.
Maar bij Brownies&downieS zijn ze daar niet bang voor. Oprichter Thijs Swinkels juicht meer ondernemingen juist toe. "Hoe meer hoe beter." Tot zover hebben ze ook geen moeite om werknemers te vinden voor hun inmiddels 26 vestigingen. Voor elke opening informeren ze de lokale zorginstellingen, woonvormen en speciaal onderwijs over de aankomende dagbesteding die zij bieden. In Uden werd daarnaast ook nog actief geflyerd. De naam Brownies&downieS spreekt in veel gevallen voor zichzelf. Vooral in Brabant. Maar ze houden het veld wel goed in de gaten. Openen in Schijndel zien ze bijvoorbeeld niet zitten. "Broodje Apart is daar al jaren een begrip, daar hoeven wij het niet te proberen."
MeedoenVolgens Swinkels zijn er genoeg bijzondere mensen om nieuwe zaken mee te openen. " Het is nu gewoon zoals het moet zijn. Prachtig voor de doelgroep. Ze kunnen nu tenminste kiezen uit méér dan alleen datgene wat hun zorginstelling te bieden heeft. En of ze nu bij ons of ergens anders werken, ze doen mee in de maatschappij, precies wat wij willen."