Financiën

De financiën van een Zeeuwse klusjesman

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Hoe zag uw financiële opvoeding er uit?

,,Ik ben een boerenzoon. Mijn vader was voorstander van sparen. Zijn motto: doe geen gekke dingen met je geld en leef normaal. Daarin herken ik veel van mezelf. Laatst vielen er twee blauwe enveloppen op de mat en werd om 4.000 euro gevraagd. Gelukkig kan ik dat meteen overmaken. In tegenstelling tot mijn vader houd ik wel van af en toe een risicootje nemen. Zo had ik jarenlang beleggingen in aandelen en opties."

Bleek beleggen succesvol?

Lees verder onder de advertentie

,,In de jaren 90 nam ik ontslag om me twee jaar lang volledig op beleggen te storten. Ik heb het nooit uitgerekend, maar aan het eind van de streep leed ik waarschijnlijk een klein verlies. Als je risico's durft te nemen, kun je veel verdienen, maar ook meer kwijtraken dan je lief is. Bij mij verliepen de eerste maanden succesvol, maar daarna kelderde alles hard. Ik kreeg slapeloze nachten en wist dat het tijd was om te stoppen. Daarna heb ik in de bouw in vaste dienst gewerkt, voordat ik voor mezelf begon."

Wat is uw belangrijkste financiële les?

,,Zorg dat je als zzp'er financiële risico's zoveel mogelijk afdekt. Toen ik in januari 2014 een longoperatie onderging, gevolgd door chemokuren en een lang revalidatieproces, was ik blij dat ik geen geldproblemen had. Veel zelfstandige ondernemers verzekeren niets of weinig, maar financiële zorgen kun je er in moeilijke periodes niet bij hebben."

Lees verder onder de advertentie

Hoe waren uw zaken geregeld?

,,Acht jaar geleden nam ik het Financiële Huis in Terneuzen in de arm. Toen ik in 2003 startte met een zelfstandig klusbedrijf sloot ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering af voor 4.000 euro per jaar. Vijf jaar later was ik 20.000 euro kwijt. Ik heb toen het Financiële Huis ingeschakeld en sindsdien betaal ik jaarlijks voor dezelfde verzekering minder dan 1.500 euro. In 2014 kon ik een jaar niet werken, maar mijn inkomen bleef op peil."

Hoeveel ontving u tijdens dat jaar?

Lees verder onder de advertentie

,,De uitkering was gebaseerd op mijn vaste lasten, hypotheekkosten en de uitgaven aan levensonderhoud. Maandelijks keerde de maatschappij 1.500 euro uit, precies genoeg. Gelukkig hoefde ik niets van mijn spaarrekening af te halen."

Omgerekend had u meer geld overgehouden als u de verzekering niet had gehad?

,,Dat klopt, als ik alle jaren voor mijn ziekte het geld had opgespaard, was ik er financieel beter uitgekomen. Dan neem je wel een risico. Bovendien is de kans groot dat je een flink deel van het geld al uitgeeft voordat je het echt nodig hebt. Ik ben achteraf blij met hoe het gegaan is."

Lees verder onder de advertentie

Verdient u meer dan u verdient?

,,Ik vraag 39 euro per uur. Gelukkig heb ik geen hoge hypotheek, dus ik kan ervan leven. Veel meer heb ik niet nodig."

Wat zou u doen met een miljoen?

Lees verder onder de advertentie

,,Een nieuwe auto kopen. Zowel privé als zakelijk rijd ik in een oude bus. Win ik een miljoen, dan koop ik een personenauto voor privéritjes en een nieuwe bus voor mijn werk. Voor de rest zou er weinig veranderen. Stoppen met werken is geen optie, daarvoor is wat ik doe te leuk."