Nieuws Financiën

De plek in Hengelo om het brein te stimuleren

De Oude Barones is een nieuwe dagopvang voor ouderen, op het platteland bij Hengelo. Maximaal acht ouderen zijn welkom in villa met grote tuin aan de Pruisische Veldweg.

Van onze redactie 29 januari 2016

Sevensma Guppelaar Emiel Muijderman

Landelijk gelegen en dus aantrekkelijk voor iedereen, maar vooral voor senioren. Nog even en De Oude Barones, bedoeld voor ouderen met lichte tot matige geheugenproblemen, wordt in gebruik genomen. Er wordt dagopvang geboden: dat wil zeggen dat mensen overdag naar de boerderij komen en daar allerlei activiteiten kunnen ondernemen.

Eigen bedrijfInitiatiefnemer Anne Gruppelaar (42) uit Enschede werkte tot vorig jaar als verpleegkundige in het Thoraxcentrum van het MST. Met De Oude Barones gaat een grote wens in vervulling. „In het ziekenhuis draaide ik steeds meer op routine. Ik was op zoek naar een uitdaging en wilde graag een eigen bedrijf in de zorg opzetten. Ik ben 42 jaar, ik moet het nu doen. Ondernemen is een gok. En ondernemen in de zorg is een kwestie van lange adem. Je moet flink wat ballen in de lucht houden.”

LocatieDe locatie was ‘een van de moeilijkste uitdagingen’ maar is gelukt, mede dankzij de familie Balk die de boerderij wilde verhuren. „Deze plek is een lot uit de loterij.” Tijdens een straatbarbecue in haar woonplaats sprak Anne Gruppelaar haar buurvrouw Marijke Sevensma (68), een gepensioneerd verpleegkundige die had gewerkt bij Het Roessingh en op zoek was naar iets nieuws. De ‘deal’ was snel gemaakt: Marijke Sevensma is nu vrijwilliger in de dagopvang. Er komen meer vrijwilligers bij De Oude Barones te werken, net als stagiaires.

Anne Gruppelaar ziet haar bedrijf niet als concurrent, eerder als aanvulling op bestaande ouderencentra. „Ik zoek ook de samenwerking met grote instellingen. Stel dat er ouderen zijn die juist op hun plek zijn in een landelijke omgeving. Die kunnen hier terecht.”

Foto: Anne Gruppelaar (R) en Marijke Sevensma (L) (Emiel Muijderman)