Nieuws Financiën

De Springplank opent tweede vestiging voor goede doel

Woonwarenhuis De Springplank, die voor en door beperkten wordt gerund, opent deze maand een tweede tijdelijke winkel in de Dorpsstraat, aldus het AD.

Natascha Frensch l Foto: Peter Franken 7 november 2016

Kerstspringplank

Deze tweede winkel komt volledig in het teken te staan van kerstspullen. De medewerkers hebben net als bij woonwarenhuis De Springplank een verstandelijke of meervoudige beperking. In twee jaar tijd krijgen inmiddels al zo'n vijftig mensen dagbesteding bij de hoofdvestiging door allerlei taken uit te voeren in de winkel. De opbrengst van de verkochte spullen wordt besteed aan de begeleiding van deze medewerkers, en aan de huur van het pand.

Omdat de winkel eigenlijk uit zijn jasje groeit, vonden initiatiefnemer van het concept, Ad Ockers, en bedrijfsleider Tjerk Kloet het tijd om een tweede vestiging te openen in het voormalige Dorpshuis aan de Dorpsstraat 76. In eerste instantie gaat het om een tijdelijke winkel, maar als alles goed verloopt, hoopt Ockers hier langer te kunnen blijven. ,,We hielden altijd al een kerstmarkt in ons pand aan de Edelgasstraat, maar het is hier eigenlijk te klein geworden. Via een makelaar die ons goedgezind is kwamen we uiteindelijk bij dit pand terecht, de eigenaar heeft dit te huur gezet. Daar zijn we erg blij mee", aldus Ockers.

De deelnemers die daar aan de slag mogen, staan volgens hem al te trappelen. ,,Ze vinden het heel erg leuk. Het is natuurlijk een stuk drukker in de Dorpsstraat. We letten er dan wel goed op wie daar klaar voor is. Er zijn plekken voor vijftien mensen."

In woonwarenhuis De Springplank voeren ze allerlei taken uit, zoals achter de kassa staan, goederen ophalen of bezorgen, de etalage in elkaar zetten of bijvoorbeeld schoonmaken. De gebruikte spullen worden voor een klein prijsje verkocht.

Schaatsen

In de winkel in de Dorpsstraat zullen alleen kerstspullen te koop zijn. ,,Daar hebben we echt onwijs veel van. In de zomer bracht iemand bijvoorbeeld acht kunstkerstbomen, terwijl het 30 graden was en de mussen van het dak vielen. Mensen komen dan van vakantie, hebben nog een week over en besluiten hun huis op te ruimen. Nu krijgen we weer veel zomerspullen." Naast kerstbomen zijn er ook allerlei winterse accessoires te koop, zoals kerstballen, schaatsen en ski's.

Ockers die op het idee kwam om dagbesteding te bieden in een winkel, is blij dat het zo'n succes is. ,,Je merkt dat de deelnemers het leuk vinden en er baat bij hebben. Zo helpt er een autistische jongen mee. Eerst las hij alleen een boekje, maar nu staat hij zelfstandig achter de kassa. Hij beschouwt het ook echt als zijn werk, het is natuurlijk ook hun winkel", vertelt Ockers.

De winkel opent de deuren van 19 november tot 24 december. De openingstijden zijn woensdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.