Nieuws Financiën

De vierde lening op rij

Carine ten Cate 5 januari 2016

Zwembadborstcrawl1065

Het zwembad van Doesburg zit in een neerwaartse spiraal. Net nu groot onderhoud niet kan worden uitgesteld. Zwembad Den Helder in Doesburg wil daarvoor geld lenen bij de gemeente: de vierde lening op rij. Dat schrijft De Gelderlander dinsdag.

Zwembadmanager Alex Walter wil een bedrag van 250.000 euro hebben om groot onderhoud te kunnen plegen. De beweegbare bodem van het zwembad en het ventilatiesysteem moeten hoognodig worden vernieuwd. "Dit kan niet langer worden uitgesteld", zegt hij. "De bodem en de luchtbehandelingskasten zijn ruim twintig jaar oud en al twee jaar afgeschreven. We hebben die 250.000 euro nodig voor de aanschaf en voor het onderhoud.

"Krijgen we die lening, dan kunnen we het bad de komende vijftien jaar voor Doesburg behouden en hebben we in 2016 een sluitende begroting. Dat is in 2015 niet gelukt. We hebben een tekort van 4.750 euro."

ToekomstvisieDe politiek van Doesburg staat niet te popelen om de portemonnee te trekken. De partijen vinden het tekort op de begroting verontrustend, temeer daar het in 2013 en 2014 ook al kantje boord was. In de laatste gemeenteraadsvergadering van 2015 heeft de raad deze begroting niet goedgekeurd, maar 'voor kennisgeving aangenomen'. Een aantal partijen verlangt een toekomstvisie van het bad. Een sprong vooruit, bijvoorbeeld door het energiezuinig maken van het gebouw, zodat de exploitatielasten naar beneden kunnen. Op korte termijn overleggen burgemeester en wethouders van Doesburg met de leiding van het zwembad. Walter verwacht niet dat het een lastige discussie wordt. "Nee, het wordt een gesprek met een toelichting. Ik denk dat ik het college kan overtuigen. De bug is ontstaan toen de gemeente in de zomer bekendmaakte per 2015 niet langer de inflatie te zullen corrigeren. Was de subsidie niet bevroren, dan hadden we in 2015 de begroting sluitend kunnen afronden."

BegrotingDe begroting die voor 1 juni 2015 was opgesteld, toont zijn gelijk. Aan de inkomstenkant staat 752.000 euro, inclusief bijna 3 ton subsidie. Onderaan het rijtje uitgaven staat 751.100 euro.

"Eerder werden we ook al met zo'n plotselinge bezuiniging geconfronteerd, toen de raad besloot het schoolzwemmen niet langer te vergoeden."

Walter staat positief tegenover de wens van de politiek het gebouw energiezuinig te maken. "Je kunt met warmtepompen en zonnecollectoren werken. In 2012 was ons dak daar nog niet op berekend. Maar nu kan het misschien wel."

ZonnepanelenEen zonnepanelenakker op de plek van de ligweide, zoals het CDA oppert? "Is mogelijk, de zonneweide hebben we nu nog niet direct nodig."