Aangeboden door DEGIRO

Branded Content Financiën

Beleggen voor je pensioen is toegankelijker dan ooit

DEGIRO is de grootste online broker van Nederland. Naast het reguliere beleggen biedt het bedrijf ook pensioenbeleggen aan. ,,Het is een fiscaal-vriendelijke regeling, waarbij je geen inkomstenbelasting betaalt.” Hoe werkt het precies?

Jeroen Mirck 21 december 2021

De Giro boot beleggen

Financial power to you. Dat is het credo van online broker DEGIRO, in 2008 opgericht door vijf oud-medewerkers van Binck Bank en sinds vorig jaar onderdeel van flatexDEGIRO Bank. Het is de grootste beleggings-app van Nederland, populair onder beleggers vanwege de ongekend lage tarieven. Het bedrijf heeft inmiddels twee miljoen klanten in achttien landen. ,,Sinds de oprichting hebben we het doel om beleggen zo toegankelijk mogelijk te maken”, vertelt Frans Kuijlaars, Branch Manager bij DEGIRO. ,,Dat doen we door de tarieven zo laag mogelijk te houden en daarmee dus ook de drempels om te gaan beleggen.”

Bouw je geen of weinig pensioen op? Kies dan voor fiscaal-vriendelijk beleggen

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook zelf kunt beleggen via een speciale pensioenrekening. ,,Honderdduizenden Nederlanders bouwen geen of onvolledig pensioen op, zo blijkt keer op keer uit CBS-cijfers”, zegt Kuijlaars. ,,Voor hen is er volop ruimte om een deel van hun spaargeld opzij te zetten voor een betere oudedagvoorziening. Speciaal voor ondernemers geldt dat zij via een tool van de Belastingdienst hun jaarruimte kunnen berekenen, oftewel: hoeveel geld ze fiscaal-vriendelijk opzij kunnen zetten voor pensioenopbouw.”

“Veel mensen bouwen geen of te weinig pensioen op, dus is er volop ruimte om niet renderend spaargeld opzij te zetten voor pensioenbeleggen”

Frans Kuijlaars, DEGIRO

Pensioen is geen populair onderwerp, omdat met name jonge mensen er nog helemaal niet mee bezig zijn. ,,Toch is het verstandig om er op tijd over na te gaan denken”, zegt Kuijlaars. ,,Zeker nu spaargeld nagenoeg geen rente meer oplevert en je daar natuurlijk ook direct belasting over moet betalen. Bij pensioenbeleggen ga je pas belasting betalen als je ook daadwerkelijk met pensioen gaat. En aangezien je dan minder verdient dan tijdens je werkende leven, betaal je waarschijnlijk ook nog eens minder belasting.”

Beheer zelf je pensioen via de DEGIRO-app

Maar hoe werkt de Pensioenrekening van DEGIRO dan precies? ,,Wij bieden de mogelijkheid om je eigen pensioen of een deel daarvan te beleggen”, legt Kuijlaars uit. ,, Het is een zogenaamde lijfrenterekening, waarop de Belastingdienst een deel van je inleg teruggeeft, zolang je binnen de fiscale regels blijft. Je betaalt geen vermogensrendementsheffing (box 3) en de inkomstenbelasting (box 1) over je inleg stel je uit naar de toekomst.”

“Als je in specifieke fondsen wilt beleggen, zoals Tesla of Apple, kan dat natuurlijk gewoon”

Hoeveel je kunt inleggen in de Pensioenrekening van DEGIRO is voor iedereen anders. Kuijlaars: ,,Belangrijk is dat je eerst je jaarruimte berekent via de website van de Belastingdienst. Dan weet je hoeveel geld je jaarlijks onbelast mag beleggen in je pensioen. Daarvoor kun je ook je reserveringsruimte gebruiken, het geld dat je in de voorgaande zeven jaren had kunnen gebruiken om pensioen op te bouwen.”

Hoe werkt pensioenbeleggen precies?

Pensioenbeleggen werkt anders dan het reguliere beleggen, benadrukt Kuijlaars. ,,Aangezien het geld voor je pensioen is bedoeld, kun je het na storting niet tussentijds zomaar even opnemen. Wel zijn er natuurlijk correcties mogelijk, bijvoorbeeld als je de jaarruimte hebt overschreden. Ook kun je de eerste drie maanden na storting nog een aanpassing doen. In bijzondere situaties kun je overigens altijd je pensioenbelegging opnemen, maar daarover betaal je wel een enorme bak zogeheten revisie-rente. Bovendien beëindig je daarmee deze pensioenopbouw. Je moet dus vooraf goed bedenken wat je precies wil.”

Mythes over beleggen doorbroken

Er bestaan veel mythes over beleggen, weet Kuijlaars. ,,Mensen denken vaak dat het vooral draait om op het juiste moment instappen, maar veel belangrijker is hoe lang je in de markt blijft zitten. Passieve fondsen presteren doorgaans beter op de lange termijn dan actieve fondsen. Dat is precies ook wat je wilt met een pensioenbelegging: dat het goed staat en dat je er niet elke week naar hoeft om te kijken. Daarom bieden wij voor onze pensioenpropositie vooral passieve fondsen aan en dus niet de meer riskante opties en hefboomproducten.”

“Wij bieden pensioenbeleggen tegen lage kosten, want elke euro die je moet afdragen kan niet verder groeien in je pensioenrekening”

Ondanks deze beperkingen biedt het pensioenbeleggen bij DEGIRO toch volop keuze aan beleggingsobjecten, benadrukt Kuijlaars. ,,Als je in specifieke fondsen wilt beleggen, zoals Tesla of Apple, dan kan dat natuurlijk gewoon. Ons pensioenproduct onderscheidt zich door een ruime keuze, lage kosten en laagdrempeligheid. We willen het de belegger zo eenvoudig mogelijk maken, binnen de wettelijke regelgeving voor pensioenopbouw. Zonder hoge tarieven te rekenen, want elke euro die je moet afdragen kan niet verder groeien in je pensioenrekening.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met DEGIRO. Dit artikel kan niet worden gezien als beleggingsadvies. Kijk voor meer informatie over het beleggen van je pensioen op degiro.nl

Let op: Een aanvulling op je pensioen opbouwen brengt fiscale voordelen met zich mee, maar het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de spelregels die de Belastingdienst hanteert. Zo kan de fiscale behandeling per individu verschillen en is het mogelijk dat fiscale regels in de toekomst kunnen wijzigen.

Online broker DEGIRO biedt naast het reguliere beleggen ook pensioenbeleggen aan. Beeld: DEGIRO