Nieuws Financiën

Mesh Lingerie: de perfecte 3D-geprinte bh

Lidewij van Twillert doet met haar 3D-geprinte bh mee aan de finale van de Marie Claire Starters Awards. ,,Dit is pas het begin," stelt zij in het AD.

Sabine Doevendans | Foto: Frank de Roo 21 september 2016

Bh perfect 1065

Wie vraagt naar de grootste nachtmerrie van een vrouw, krijgt als antwoord ongetwijfeld de 'bh'. Het verleidelijke lingeriestuk is in werkelijkheid namelijk altijd te groot of te klein, zit te los of te strak, jeukt ontiegelijk of steekt als een bij in je rug. Een comfortabele bh, dat is toch haast niet mogelijk?

Toch wel. Afgestudeerd TU-student Lidewij van Twillert (26) veranderde vorig jaar deze nachtmerrie in een veelbelovende droom: een 3D-geprinte bh met the perfect fit. Ruim een jaar later staat de jonge onderneemster in de finale van de Marie Claire Starters Awards.

PassieHet idee voor het ontwikkelen van een behaaglijke bh ontstond tijdens haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Van Twillert dook voor haar master de modehoek in. ,,Dat is altijd een grote passie geweest", vertelt ze. Ook begonnen destijds de ontwikkelingen rondom 3D-printers en 3D-bodyscans haar aandacht te trekken. ,,Met zo'n bodyscan kun je je lichaam tot in de puntjes laten opmeten", legt ze uit. ,,Is dat niet iets voor de kledingbranche, vroeg ik me af. En welk kledingstuk zou daar dan het meeste baat bij hebben? Daar hoefde ik niet lang over na te denken: de bh, natuurlijk."

En daar bleef het niet bij. Inmiddels werkt de afgestudeerde Van Twillert in haar kantoor in Rotterdam aan haar eigen concept Mesh Lingerie. Hier worden de borsten van een vrouw, gebaseerd op de resultaten van een bodyscan, nauwkeurig opgemeten. Uit de printer rolt vervolgens een ondersteunende beugel, die perfect bij het lichaam past.

CrowdfundingMet haar concept bereikte Van Twillert de finale van de twaalfde editie van de Marie Claire Starters Awards, een competitie die ondernemende vrouwen een springplank biedt om voor zichzelf te beginnen. De prijs betreft een startkapitaal van 5.000 euro, een bedrag dat Van Twillert goed kan gebruiken. ,,We hebben dankzij een crowdfundingcampagne - die overigens geslaagd is - zo'n 3.500 euro opgehaald. Maar de techniek rondom het 3D-printen is duur, dus extra centen zijn welkom."

De online-stembussen van de competitie zijn inmiddels geopend. De dag des oordeels, 28 september, gaat Van Twillert vol vertrouwen tegemoet. ,,Ik ben niet bang voor mijn tegenstanders", zegt ze. ,,Een 3D-geprinte bh is ontzettend vernieuwend. Dat grote innovatieve karakter hebben de andere producten naar mijn mening niet zo. Daarmee kan ik mezelf van hen onderscheiden."

RijpOf ze nou wint of verliest, de Delftse ondernemer is nog lang niet klaar. ,,Dit is pas het begin." Zo wil ze in de toekomst de samenwerking aangaan met bekende Nederlanders. ,,Misschien dat ik, als de tijd rijp is, nog meer kledingstukken erbij pak. Ik vind het heerlijk om me bezig te houden met dit soort innovaties. Maar ik denk dat ik het met de bh's de komende jaren druk genoeg heb."

Te koop zijn de bh's nog niet. Desondanks is Mesh Lingerie nu al een succes. ,,Ik krijg aandacht genoeg", lacht de ontwerpster. ,,Promoten is eigenlijk niet eens nodig. Dat klinkt misschien een tikkeltje arrogant, maar het is wel zo. De media komen naar mij."

Ergens midden 2017 wil Mesh Lingerie de eerste exemplaren uitbrengen op de markt. ,,Velen zullen dit in het begin vooral zien als een luxesegment. Een bodyscan en bh kosten bij elkaar algauw zo'n 350 euro en dat is natuurlijk niet niks. Maar willen vrouwen hun problemen met het vinden van een geschikte bh écht verhelpen? Dan is dit de oplossing."