Nieuws Financiën

Delta: wie gaat er door het stof?

Topman Arnoud Kamerbeek gaat weg bij het energiebedrijf, maar de aandeelhouders willen meer bloed zien. Dit bericht PZC maandag.

Ernst Jan Rozendaal 7 maart 2016

Delta Ontslag

Lees ook: Is ministerssalaris genoeg voor Delta?

Voor algemeen directeur Arnoud Kamerbeek van energiebedrijf Delta valt vandaag het doek. Zijn buitensporige salarisverhoging in 2015 (van 400.000 naar 520.000 euro) heeft hem de kop gekost. Onder druk van publieke opinie en politiek zag de Raad van Commissarissen (RvC) van Delta zich genoodzaakt de loonmaatregel, die hij zelf met Kamerbeek had afgesproken, terug te draaien. De directeur weigerde, waardoor zijn vertrek de enig overgebleven optie was, ook al omdat hij binnen het bedrijf geen enkel krediet meer heeft.

Vandaag maakt de RvC bekend dat Kamerbeek vertrekt en anderhalf jaarsalaris meekrijgt (800.000 euro). De vraag is of daarmee het koningsdrama ten einde is.

AfvaardigingVoordat Delta een persbericht de deur uit doet, wordt eerst een afvaardiging van de aandeelhouders - de governance commissie - bijgepraat. Hoewel dat in de statuten staat, moesten er twee brieven van het dagelijks provinciebestuur overheen vóór dat was afgedwongen. Dat tekent de relatie tussen het bedrijf en zijn aandeelhouders. Het steekt de laatsten dat ze vorig jaar door de RvC bewust níet zijn geïnformeerd over de salarisverhoging van de directeur. Diens benoeming, salaris en ontslag zijn het pakkie-an van de commissarissen. Maar de weigering erover te communiceren is een onvergeeflijke tekortkoming van de RvC, zeker nu het energiebedrijf voor zijn voortbestaan afhankelijk is van de bereidheid van zijn aandeelhouders garant te staan voor een financiële injectie van om en nabij 200 miljoen euro.

Gedeputeerde Carla Schönknecht zal president-commissaris Cees Maas vandaag ongetwijfeld vragen de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. Nogmaals, want naar verluidt is dat al gebeurd. Maas weet dat hij niet in zijn eentje kan worden ontslagen. De aandeelhouders kunnen alleen de voltallige RvC wegsturen. Daarvoor schrikken ze terug. Niet alleen zijn drie van de vijf leden pas afgelopen september benoemd - ná de gewraakte loonafspraken met Kamerbeek; het is ook risicovol Delta te onthoofden in het belangrijkste jaar van zijn bestaan. Het energiebedrijf moet worden opgesplitst, waarbij een oplossing moet worden gezocht voor de onverkoopbare kerncentrale.

Schönknecht kan eigenlijk niet terug naar Provinciale Staten zónder het hoofd van Maas. Dus één van tweeën moet deze week diep door het stof. Tenzij de drie verse leden van de RvC het vertrouwen opzeggen in hun eigen voorzitter. In het belang van het bedrijf.