Nieuws Financiën

Den Bosch heeft nu een Weggeefwinkel

Aan de Geert van Woustraat, op de hoek van de Geldersedam, is zondagmiddag een Weggeefwinkel officieel geopend schrijft Brabants Dagblad.

Van onze redactie 14 maart 2016

Kleding weggeefwinkel

Voor Bosschenaren die moeite hebben om de touwtjes aan elkaar te knopen, is er goed nieuws. Ze kunnen voortaan in de nieuwe winkel vijf dagen per week -de woensdagen en zondagen uitgezonderd- diverse vormen van materiële hulp ontvangen. "We zijn er vooral voor degenen die tussen wal en schip vallen. Bijvoorbeeld mensen die net niet voor de Voedselbank in aanmerking komen, of met het water tussen de lippen wachten op een uitkering. Daarnaast geven we ondersteuning aan mensen in een acute crisissituatie", vertelt voorzitter Samantha van Daal.

NoodgevallenDe winkel deelt verschillende gedoneerde spullen uit. Variërend van kleding, schoenen en sieraden tot dvd's, boeken en gezelschapsspelletjes. Bovendien worden er op aanvraag voedselpakketten uitgedeeld. "We kennen vooralsnog geen wachtlijsten, we gaan uit van het geven van directe hulp. In noodgevallen zijn we zelfs bereikbaar buiten onze openingstijden. Het enige wat we van iedere hulpbehoevende vragen is het invullen van een formulier, waarop onder meer de verwachtingen naar ons toe kenbaar kunnen worden gemaakt. Tevens willen we graag weten wat de betrokkene zélf heeft ondernomen om de eigen situatie te verbeteren. Bang voor 'graaigedrag' zijn we niet, want we geloven heilig in het goede in de mens", vervolgt Van Daal.

Soortgelijke initiatievenHoewel er in verschillende andere gemeenten al enige tijd Weggeefwinkels bestaan, is er geen rechtstreekse relatie met soortgelijke initiatieven. "We zijn puur afhankelijk van giften en donaties. Daarbij hebben we het geluk dat we van pandeigenaar BrabantWonen geen huur hoeven te betalen. En van De Kentering in Rosmalen hebben we de toezegging gekregen dat we bij bepaalde activiteiten gratis een ruimte tot onze beschikking krijgen. Ter illustratie organiseren we daar op zondag 17 april een rommelmarkt", vult penningmeester Piet Werst aan.