Nieuws Financiën

Deventer Koek overgenomen: Per adres 200 West Street NYC

In de Stentor: Of de hoogste baas nu in Dordrecht of New York huist, voor de makers van Deventer Koek is de fabriek aan de Hanzeweg thuis. Bussink's Koek is onderdeel van Continental Bakeries uit Dordrecht en dat werd dinsdag door investeringsbank Goldman Sachs en investeerder Silverfern Group ingelijfd. Dat het internationale hoofdkantoor van Goldman Sachs aan 200 West Street in New York huist maakt ze in de fabriek in Deventer niets uit.

Harry Hekkert | Foto: Ronald Hissink 2 mei 2016

Hofleverancier ronald hissink

Even een kijkje in de Deventer fabriek nemen en daar de mening peilen is er niet bij. Op het Nederlandse hoofdkantoor van Continental Bakeries in Dordrecht klinkt al jaren een streng 'nee' op de vraag of een rondleiding in de fabriek mogelijk is. Ook voor het argument dat Deventer Koek voor een Deventenaar meer is dan koek, zijn ze niet gevoelig.

Dat is in de week van de overname niet anders. ,,We kiezen ervoor om nu niet in de publiciteit te komen'', zegt een woorvoerster. Soms valt er weinig te kiezen. De overname van Continental Bakeries door Goldman Sachs is nieuws. De Deventer werknemers willen er buiten de poort best over praten, maar komen liever niet met hun naam in de krant. In Dordrecht lezen ze misschien wel mee.

VoertaalOp de werkvloer, bij de makers, is plat Deventers nog steeds de voertaal. De vaste mensen komen uit de stad of omliggende dorpen. Sommige koekbakkers werken er al tientallen jaren. In drie ploegendiensten, van zondagavond tot vrijdagavond, bakken ze aan de Hanzeweg constant koek.

Een jaar of vijf geleden is de fabriek nog uitgebreid met een extra productielijn. Soms rollen de koeken op vier lijnen tegelijk van de band. Naar schatting maken ruim vijftig vaste werknemers de koek.

NieusHet nieuws van de overname door Goldman Sachs lazen de koekbakkers gewoon in de krant of op internet. Het management weet dergelijke zaken vast eerder en kent meer details, maar ach; wat verandert er? ,,De managers zijn bijna allemaal westerlingen'', zegt een van de Deventer koekbakkers, ,,daar hebben we niet zoveel contact mee."

De overname door een zakenbank wordt op de werkvloer ook gezien als een goed teken. Bussink's Koek draait goed, er werken veel uitzendkrachten om het werk aan te kunnen. De nieuwe eigenaar neemt een winstgevend bedrijf over. En als het goed gaat met de baas gaat het goed met ons, is de gedachte.

OvernameNRC Handelsblad berekende eerder deze week dat Goldman Sachs waarschijnlijk tussen de 270 en de 280 miljoen euro voor de overname van Continental Bakeries betaalt. De koekjesfabrikant was op zijn beurt eigendom van NPM Capital.

De Nederlandse koekjesfabrikant, naast Bussink's Koek bekend van Brinky en Haust, maakte in 2015 zo'n 34 miljoen euro winst. Het maakt 2.500 verschillende producten in twaalf koekjesfabrieken, waarvan er drie in Nederland staan.