Nieuws Financiën

Dierenzaak valt ook om

Moordende concurrentie van internetwinkels is het Dordtse familiebedrijf Harry's Dierenshop teveel geworden. De zaak sluit op 1 april de deuren, meldt het AD. "Een hard gelag."

Niels Dekker | Foto: Milan Rinck 24 februari 2016

Dierenwinkel Omvallen

Voor winkelcentrum Sterrenburg, dat dit jaar wordt uitgebreid met 4000 vierkante meter, betekent het omvallen van Harry's Dierenshop het derde verlies in korte tijd. Onlangs sloten Foto Klein en boekhandel Vos & Van der Leer er al de deuren.

Voor de dierenspeciaalzaak valt het doek na welgeteld 42 jaar, even lang als de verdwenen boekenzaak. "We begonnen in 1974 op de Voorstraat in het gebouw van De Munt", vertelt de oorspronkelijke eigenaar Harry van de Westelaken (67). "In 1979 zijn we naar winkelcentrum Sterrenburg verhuisd. Daar komt nu een einde aan. Een hard gelag om zo te moeten stoppen."

De oprichter van de winkel is zelf inmiddels met pensioen. Zijn dochter Michelle runt de zaak. Met een brok in haar keel legt ze de vinger op de zere plek: Harry's Dierenshop heeft te weinig inkomsten.

Internet boosdoener"We hebben het financieel moeilijk", zegt Michelle. "Met de verhuurder van het pand hoopten we daarom te komen tot een overeenkomst om de huur voortaan in termijnen te kunnen betalen, maar daar wil hij niet aan. Dan zouden we ons eigen geld moeten gebruiken, maar dat doen we niet."

Vader Harry wijst, net als zijn dochter, naar internet als grote boosdoener. De familiezaak kan niet meer opboksen tegen die concurrentie. "Het koopgedrag is nogal veranderd. Net als bij andere winkels word je gebruikt als informatieloket. Mensen komen in je zaak kijken en gaan dan kopen op internet. Daar slaan ze het in voor de goedkoopste prijs. Daar kun je niet tegenop boksen. Die bedrijven zitten in een goedkoop pandje op een bedrijventerrein, terwijl wij stevige huurprijzen moeten betalen." Michelle: "Zelf een website beginnen is als kleine ondernemer niet te doen. Daar heb je geen tijd of het personeel voor."

Harry vindt dat eigenaren van onroerend goed zich hoognodig moeten aanpassen. "De tijden zijn veranderd. Omzetten van winkels gaan omlaag, maar de huren blijven hetzelfde. De verhouding is scheefgegroeid."

OntruimdDe dierenspeciaalzaak dreigde na inzet van een deurwaarder binnen 2 weken te worden ontruimd, omdat door de betalingsachterstand het huurcontract werd verbroken. Maar na goed overleg heeft de winkel nu tot 1 april de tijd gekregen om de spullen op te ruimen. Harry: "Dan kunnen we tenminste op een fatsoenlijke manier afscheid nemen."