FinanciënCryptocurrency

DNB neemt crypto’s in houdgreep, maar is fan van blockchaintechnologie

 
De Nederlandsche Bank komt met regelgeving en toezicht om een crypto als Ethereum te kunnen reguleren. Foto: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Het is van groot belang dat er in internationaal verband snel regulering tot stand komt om het gebruik van cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en Tether in goede banen te leiden. De Nederlandsche Bank schrijft dat in een nieuw rapport over crypto's. ‘Goede regulering draagt eraan bij dat de innovatieve meerwaarde van de onderliggende technologie benut kan worden.’

Lees verder onder de advertentie

De innovatieve meerwaarde van die technologie, de blockchain, zou volgens De Nederlandsche Bank (DNB) niet in de kiem gesmoord mogen worden vanwege de risico’s van het huidige speculatieve karakter van crypto’s. ,,Dat je bijvoorbeeld zonder centrale partij een betaling van A naar B kunt doen, over de hele wereld, dat is interessant. En dat systeem wordt in stand gehouden door computers over de hele wereld”, vertelt Peter Wierts, die voor de DNB betrokken was bij het onderzoek. ,,Binnen Nederland hebben we dat misschien niet zo hard nodig. Maar internationaal is betalen een stuk ingewikkelder. Daar kan de technologie nog veel toevoegen, ook omdat je geen mondiale centrale bank hebt."

Lees ook: Om deze reden bestaan er zoveel crypto’s en blockchains (en een gouden tip)

Voorlopig kleven er, ondanks het enthousiasme over blockchain veel risico's aan cryptomunten. Digitale munten die niet zijn gekoppeld aan traditioneel geld of andere waardevolle zaken zijn volgens DNB sowieso niet geschikt als betaalmiddel. Ze schommelen veel te hard in waarde en er zijn geen centrale banken die zich inzetten om dit te stabiliseren. Onderzoek van DNB wijst uit dat veel Nederlandse bezitters van deze munten vooral een gokje willen wagen met crypto's.

Lees verder onder de advertentie

Anders ligt dat bij zogeheten stablecoins. De uitgever van zulke munten belooft dat eigenaren hun cryptomunt kunnen inwisselen voor een vaste hoeveelheid dollars, euro's of ander bestaand geld. Daardoor ligt hun waarde veel meer vast.

Meer toezicht op cryptomunten nodig dan nu

Maar ook hier zijn er grote risico's. Zo zouden uitgevers kunnen sjoemelen of beleggen met het geld dat de waarde van deze cryptomunten dekt. Als daar onrust over ontstaat bij de bezitters, stort de koers in of wil ineens iedereen de onderliggende munt. Dat kan doorspelen op andere financiële markten.

Daarnaast is er veel meer toezicht nodig op de munten dan nu gebeurt. Maar de eerste Europese regelgeving rond stablecoins verwacht DNB pas in 2024. Het gaat daarbij om slechts de eerste stap, waarschuwt de centrale bank. Maar ook in een later stadium kan Europese wet- en regelgeving niet alle risico's tegengaan, omdat crypto's wereldwijd worden verhandeld.

Lees verder onder de advertentie

DNB ziet cryptomunten als een blijvend fenomeen en past zich daaraan aan

DNB ziet cryptomunten als een blijvend fenomeen en past zich daaraan aan. Tot nu toe was de toezichthouder vooral bezig met het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme via cryptomunten, maar de komende jaren werkt DNB ook aan regelgeving voor crypto's om consumenten, beleggers en de financiële stabiliteit te beschermen.

Lees ook: Cryptonomie: de combinatie van crypto en economie

'Crypto's kunnen niet als geld functioneren, ze hebben de kenmerken niet'

DNB-experts VeraLubbersen en Peter Wierts doken diep in alle ontwikkelingen van de crypto’s. Zo'ntwee miljoen Nederlanders beleggen er inmiddels in, echter voor DNB zijncrypto’s geen geld. ,,Wij zien crypto’s inderdaad niet als geld. Vanuit decryptomarkt wordt de verwachting gewekt dat het als geld kan functioneren. Maarin de praktijk doet het dat niet”, aldus Vera Lubbersen.

,,Crypto’s hebben nietde kenmerken van geld. Belangrijk punt is dat de waarde van de crypto van hetene op het andere moment veel hoger of lager kan zijn, waardoor je nooit goedweet hoeveel een crypto waard is. Die grote koersverschillen maken ook dat jeeigenlijk niet op de waarde kunt rekenen als je wil sparen.’ Wierts vult aan:,,Het is goed om ook mee te nemen waarom crypto’s zo populair zijn: iedereenwil geld verdienen, liefst snel ook. We zitten aan ons scherm gekluisterd in dehoop dat we wat verdienen. En we zijn allemaal bang om de boot te missen. Erwordt een hype gecreëerd, je moet erbij zijn.’

Lees verder onder de advertentie

DNB'ers Lubbersen en Wierts melden dat er nieuwe regelgeving en toezicht komt, hoewel deze niet alle risico’s zullen wegnemen. ,,Het toezicht van DNB op aanbieders van crypto’s is nu nog beperkt. Er is momenteel alleen regelgeving gericht op het tegengaan van witwassen, het financieren van terrorisme met crypto’s en overtredingen van de sanctiewet”, aldus Wierts. ,,Daar houden we ons intensief mee bezig. Maar er zijn bijvoorbeeld nog geen regels die gebruikers van crypto’s beschermen. Door de stormachtige ontwikkeling van de laatste jaren is er internationaal grote overeenstemming gekomen dat de regelgeving nu snel uitgebreid moet worden.”