Nieuws Financiën

Oproep DNB-president Knot aan werkgevers: verhoog de lonen

Verhoog de lonen. Met 5 tot 7 procent. Als werkgevers dat doen kan dat ook helpen het koopkrachtverlies door de hoge energieprijzen binnen de perken te houden, stelt Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB).

Van onze redactie 23 december 2022

Klaas knot dnb banken inflatie

Klaas Knot, voorafgaand aan een gesprek over de huidige inflatie, het actuele monetaire beleid, de oplopende rentestanden in combinatie met de hoge schuldenlasten en de buffers van de DNB. Foto: ANP/Bart Maat.

DNB-president Klaas Knot vertelde in Nieuwsuur een rekensom gemaakt te hebben waaruit naar voren komt dat de lonen 5 tot 7 procent omhoog zouden kunnen, meldt AD.nl. Hij benadrukte wel dat het om een gemiddelde gaat. Het is niet zo dat bedrijven in alle sectoren er even goed voorstaan en dat er overal evenveel ruimte is, sommige bedrijfstakken gaan juist erg gebukt onder de hoge energieprijzen. ,,Maar er zijn ook sectoren die een recordwinstgevendheid hebben, denk aan de handel en de industrie.”

DNB waarschuwt al langer dat automatische prijscompensatie geen goed idee is.

DNB kwam begin deze week al met nieuwe economische ramingen. Daaruit kwam naar voren dat de arbeidsmarkt voorlopig uiterst krap blijft en dat de werkloosheid slechts licht zal oplopen. Dat betekent dat de roep om personeel in veel sectoren blijft bestaan. DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen was eveneens van mening dat er in veel sectoren nog ruimte is voor extra loonsverhoging.

Dat wil overigens niet zeggen dat werkgevers met hun lonen de inflatie volledig moeten compenseren. DNB waarschuwt al langer dat automatische prijscompensatie - iets wat bijvoorbeeld vakbonden graag willen - geen goed idee is, want dat zou de inflatie juist extra kunnen aanjagen. In dat geval zou sprake zijn van een zogeheten loon-prijsspiraal, waarbij mensen flink meer te besteden krijgen, meer gaan uitgeven en daarmee bedrijven aanzetten om hun prijzen verder op te voeren.

Vooralsnog heeft DNB nog niet de indruk dat zo’n scenario dreigt.

Lees ook: Een zwaar 2022 voor ONL-voorman Hans Biesheuvel: 'Het bedrijfsleven is weggezakt bij de VVD'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws