Nieuws Financiën

Dorpshuis redden met de biertap

Berg en Dal wil in elke kern een gemeenschapshuis overeind houden. Horeca-inkomsten kunnen helpen. Dit bericht De Gelderlander vrijdag.

Thed Maas 26 februari 2016

Biertaps Dorpshuis

Als in de toekomst een dorpshuis rode cijfers schrijft, dan wil de gemeente Berg en Dal bezien of de tapkraan soelaas kan bieden. Kijken of bruiloften en partijen extra geld in het laatje kunnen brengen. Voorwaarde is wel dat er geen oneerlijke concurrentie voor de lokale horeca ontstaat.

"Per kern of dorp wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn voor feesten van persoonlijke aard. Dat zal in samenspraak met de lokale horeca gebeuren", aldus het college.

De gemeente gaat hiertoe over omdat Berg en Dal sterk gaat vergrijst. Dat heeft gevolgen voor onder meer de dorpshuizen. De gemeente wil in elk geval in elke kern één dorpshuis overeind houden.

Verschillende accommodatiesBerg en Dal kent verschillende soorten accommodaties: dorpshuizen, kulturhusen en verenigingsgebouwen. Sommige zijn eigendom van de gemeente; andere zijn eigendom van een vereniging. Doorgaans bestaat er wel een 'subsidierelatie' zoals dat heet; draagt de gemeente op de een of andere manier bij in de kosten?

Wethouder Eric Weijers verwijst naar de dorpen Leuth en Ooij, waar in respectievelijk dorpshuis De Sprong en schuttersgebouw De Vriendenkring al feesten en partijen mogen worden gehouden. In Ooij gebeurt dat al zo'n tien jaar. De Vriendenkring is er ruim een jaar mee bezig.

"Als een dorpshuis het moeilijk heeft, heb je drie mogelijkheden", aldus Weijers. "Of je probeert met meer horeca het hoofd boven water te houden, of je pompt er als gemeente meer geld in of je sluit de tent."

De wethouder: "We gaan 'Leuth' en 'Ooij' niet een-op-een kopiëren naar andere kulurhusen. Als de horeca in een dorp gegronde bezwaren heeft, dan kan dat een reden zijn om het niet te doen."

Wat vindt de horeca van de plannen?

Bart Kennis is regiomanager van Horeca Nederland met onder meer dit gebied in zijn portefeuille. "We hebben binnenkort een overleg met de leden uit deze regio om te kijken of we voor de nieuwe gemeente Berg en Dal een eigen afdeling moeten oprichten. Die kan dan als gesprekspartner van de gemeente fungeren. Wij streven naar een eerlijk speelveld. Als er al meer horeca in gesubsidieerde instellingen moet, dan willen we graag duidelijke afspraken maken wat er dan wel en wat er niet kan. Je ziet dat veel gemeenten momenteel de 'BV-constructie' aan het onderzoeken zijn. De komende maanden wordt in Den Haag de wet 'Markt en overheid' geëvalueerd: ik heb begrepen dat met name de VVD een einde aan deze mogelijkheid wil maken."

Pierre Vink runt twee horecazaken in de polder (De Vink in Ooij en de Thornsche Molen Wercheren). Hij heeft als ondernemer al tien jaar te maken met de commerciële activiteiten in de Sprong. "Mijn bedrijf krijgt daar natuurlijk wel een tik van. Ik heb moeten investeren, maar het rendement staat niet in verhouding. Ik heb een goede verstandhouding met de dorphuizen, maar feit blijft wel dat wij ervan moeten leven en zij niet."