Nieuws Financiën

DSM krijgt kleur op de wangen

DSM lijkt weer op te krabbelen uit het dalletje waar het vorig jaar in was beland. De onderneming uit Heerlen slaagde daar vooral in door kosten te besparen, meldt het AD.

Van onze redactie 18 februari 2016

DSM Heerlen vitamines hoofdkantoor voedselindustrie

DSM, vooral maker van vitamines en andere ingrediënten voor de voedselindustrie, boekte in het laatste kwartaal een nettowinst van 23 miljoen euro. Vorig jaar werd door een forse afschrijving nog een verlies van 107 miljoen euro genoteerd.

Vitamine EBestuursvoorzitter Feike Sijbesma zei in zijn toelichting op de cijfers dat de voedingsmiddelentak Nutrition in 2015 wel had af te rekenen met een scherpe daling van de prijs van vitamine E. Het verlies kon uiteindelijk worden gecompenseerd met hogere verkopen van andere producten. Nutrition is met tweederde van de omzet de grootste divisie van DSM.

Sijbesma zei voorlopig geen prijsherstel te verwachten voor vitamine E. Deze woorden werden de DSM-topman niet in dank afgenomen door de beleggers. Op het Damrak behoorde DSM meteen tot de verliezers.

OmzetdalingDSM boekte een bedrijfsresultaat van 261 miljoen euro, 3 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2014. Het concern verkocht in het tussenliggende jaar enkele bedrijfsonderdelen. Dat vormde de hoofdoorzaak van een omzetdaling van bijna 2,4 miljard euro in het vierde kwartaal van 2014 tot ruim 1,9 miljard euro.

De divisie Performance Materials, waar onder meer vezels worden gemaakt voor kogelwerende vesten evenals plastics en grondstoffen voor verf, profiteerde van de relatief goedkope euro. Maar de sterke Zwitserse frank deed het voordeel weer enigszins teniet.

StijgingOver heel 2015 kwam de nettowinst uit op 88 miljoen euro, tegen 145 miljoen euro in 2014. De omzet daalde met 348 miljoen euro tot ruim 8,9 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat steeg met 4 procent tot een kleine 1,1 miljard euro. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een verdere stijging, in lijn met de in november afgegeven doelstelling van een jaarlijkse 'hoge enkelcijferige' groei in de periode 2016 tot en met 2018.