Nieuws Financiën

ECB wil einde aan IBAN-ellende

Van onze redactie 2 februari 2016

Iban1065

Geld overmaken kan straks via je emailadres of 06-nummer. De Europese Centrale Bank wil een nieuw mobiel betalingssysteem, waarbij het IBAN-nummer wordt gekoppeld aan een telefoonnummer of e-mailadres.

Dat zei ECB-directielid Yves Mersch in een interview met de zakelijke nieuwszender RTL Z. De koppeling moet het betalingsverkeer versimpelen.

Nu moet voor het overmaken van geld binnen Europa nog een lang en ingewikkeld IBAN-nummer worden ingevuld. De bedoeling is dat mensen met het nieuwe systeem hun IBAN-nummer aan hun 06-nummer of emailadres kunnen koppelen.

BuitenlandDie koppeling zorgt ervoor dat als iemand geld wil overmaken, hij alleen maar zijn 06-nummer of emailadres op hoeft te geven en dan verschijnt automatisch het IBAN-nummer. Geld kan zo veel eenvoudiger worden overgemaakt.

Omdat het systeem voor heel Europa moet gelden, wordt het ook simpeler om geld over te maken naar het buitenland: na overboeking naar een andere rekening is dat direct beschikbaar, zelfs als het geld tussen verschillende banken moet worden overgemaakt.

De centrale bank is volgens Mersch nog bezig met het wegwerken van 'technische en juridische obstakels'. Het is bijvoorbeeld nog problematisch wanneer mensen meerdere IBAN-nummers en maar één telefoonnummer hebben. Naar verwachting wordt het nieuwe betalingssysteem binnen 3 jaar ingevoerd.