Nieuws Financiën

Ondanks economische somberheid investeren er volgens NLinvesteert nog voldoende mkb-bedrijven

De meeste economen verwachten nog steeds een recessie. Bedrijven zijn terughoudend met investeringen en ook banken financieren minder snel. Mkb-financier NLInvesteert bemiddelde echter in 2022 voor ruim 200 miljoen euro aan financiering voor bedrijven.

Van onze redactie 3 februari 2023

Euro stapel investeringen

Het nettorendement voor investeerders bedroeg in 2022 gemiddeld 8,2 procent, tegen 8,4 procent in 2021. Foto: Getty

,,Nederlandse bedrijven hebben nog steeds overtuigende groeiplannen waarvoor ze een beroep doen op onze non-bancaire financiering’, stelt directeur Dirkjan Takke. Hij kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. In 2022 heeft NLInvesteert 120 projecten en bedrijven van financieringskapitaal voorzien. De mkb-financier bemiddelde voor ruim 200 miljoen euro aan krediet, waarvan 140 miljoen euro afkomstig was van investeerders op het financieringsplatform. De rest is afkomstig van banken en andere kredietverstrekkers.

Het nettorendement voor investeerders bedroeg in 2022 gemiddeld 8,2 procent, tegen 8,4 procent in 2021. ,,Een minimaal verschil doordat ondernemers in de kredietportefeuille gemiddeld iets minder rente zijn gaan betalen. Defaults bleven onverminderd laag in 2022, de afboekingen namen af van 0,43 naar 0,35 procent. De conclusie: We groeien nog steeds hard en het rendement is op niveau gebleven”, stelt Takke.

''We komen nog veel ondernemers tegen met een geloofwaardige ambitie, en het lef om door te zetten. De financiering via traditionele kanalen, de banken, gaat echter moeizaam''

Dirkjan Takke, directeur NLinvesteert

NLinvesteert: 'Nog veel ruimte voor groei, ook bij economische tegenwind'

Sinds de oprichting in 2015 heeft NLInvesteert voor 665 miljoen euro aan financiering bemiddeld, waarvan bijna een derde in 2022. Takke ziet nog veel ruimte voor groei, ook bij economische tegenwind. ,,We komen nog veel ondernemers tegen met een geloofwaardige ambitie, en het lef om door te zetten. De financiering via traditionele kanalen, de banken, gaat echter moeizaam. De behoefte aan non-bancaire financiering zien we de laatste jaren daardoor eigenlijk alleen maar groeien. Het is wel belangrijk om banken aan tafel te houden. Zij hebben immers de beschikking over relatief goedkoop geld. Dat willen ze ook inzetten voor een deel van de financiering, als onze beleggers het risicodragend kapitaal op zich nemen.”

NLInvesteert houdt de defaultcijfers al jarenlang laag door een uitgebreid proces van screening en doorlopende monitoring. ,,Het is belangrijk om regelmatig met de ondernemer aan tafel te zitten om samen plannen en realisatie te bespreken en te analyseren. Veel van onze mensen werken zelf in een ondernemersmodel. Dat praat een stuk gemakkelijker”, vertelt Takke.

Ondernemers blijven investeren

De economische verwachtingen zijn niet rooskleurig, maar het afgelopen jaar bleven ondernemers investeren. ,,Ook in bedrijfstakken waar je het niet direct had verwacht”, stelt Takke. ,,Ondernemers zien toch altijd kansen. Het is mooi om daaraan bij te kunnen dragen.”

Lees ook: Investeringsfonds overheid stopt geld in mkb-financierder October

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws