Nieuws Financiën
Eén fikse hagelbui kan een hoop verstieren

Veiling Zaltbommel is van veel factoren afhankelijk. Eén fikse hagelbui kan een hoop verstieren, bericht het Brabants Dagblad vrijdag.
Kan nog net, jonagoldappels met de opdruk 'Gelukkig 2016'. Het zijn er niet veel in het totaalaanbod van appels dat samen met onder meer aardappels, cherrytomaten, broccoli en sperziebonen op de Veiling Zaltbommel klaarstaat om te worden verhandeld. "Het ziet er mooi uit", erkent veilingdirecteur Peter van Osch in het Brabants Dagblad. "Maar als het écht goed zou lopen, zou er wel meer van staan hier. Zo'n tekst werkt een paar weken en dan is het effect weer weg."
De veiling heeft een goed jaar achter de rug met een recordomzet van 50,7 miljoen euro. Zoals die term eigenlijk alle afgelopen jaren - in 2010 zat de veiling nog op een omzet van 33,9 miljoen euro - wel uit de kast kon worden getrokken. Behalve dan in 2014. Toen bleef de teller steken op 44,6 miljoen - tegen 46,9 in 2013. "Dat heeft te maken met de Russische handelsboycot", aldus Van Osch. "Zolang de kwestie met de MH17 niet is afgerond, zie ik die boycot ook niet opgeheven worden. Er is veel energie gestoken in het vinden van andere afzetmarkten, zoals China, India, Brazilië en Vietnam. Door extra inzet vanuit de overheid zijn daar deuren iets meer en sneller opengezet. Maar dat spoor volgen ook andere landen, zoals België, Polen en Frankrijk."
Het weer
Alles hangt met alles samen, wil Van Osch maar zeggen. "De omvang van de hardfruitoogst in Europa was in 2o15 goed, dus dat heeft gevolgen voor de prijs. Maar ook het weer; komen de Spaanse en Nederlandse aardbeien tegelijkertijd, dan is sprake van een andere markt en andere prijzen dan wanneer er een week even geen aanvoer is. Voor ons is dat laatste gunstiger." Of neem de fikse hagelbui van afgelopen augustus. "Die heeft onze leden zo'n 2,5 miljoen euro schade opgeleverd en ons omzet gescheeld."
Belangrijk aandeel in de groei, die naar verwachting doorzet, heeft het zacht fruit als bramen, bessen, frambozen en aardbeien. Die nemen de helft van de omzet voor hun rekening, gevolgd door de paprika met een kwart. Hard fruit (appels, peren) draagt voor 10 procent bij aan de omzet en overig fruit en groenten 15 procent. Zo spint de veiling garen bij de belangstelling van de consument voor duurdere fruitsoorten.
Andersom, zegt Van Osch, worden appels en peren te goedkoop aangeboden in de winkel. "Onder de kostprijs. De consument is verwend met die prijzen. Het is niet direct zo dat er telers omvallen, maar wat we wel meer zien is dat kleine telers van glasgroenten overschakelen op zacht fruit."
Het jaar 2015 van de Veiling Zaltbommel vertaald in absolute aantallen: in 2015 verliet 5,1 miljoen kilo aardbeien de Zaltbommelse veiling, 429.000 kilo frambozen (tegen 310.000 kilo in 2014) en 11 miljoen kilo appels en peren (grofweg fiftyfifty verdeeld). "Wat je in zoveel sectoren ziet, zie je ook bij ons: concentratie en schaalvergroting. Het aantal veilingen is een stuk minder geworden. Daardoor is het begrip 'Zaltbommel en omstreken' in onze naam een stuk ruimer geworden. De aanvoer komt tegenwoordig vanuit alle windstreken tot het Westland en de omgeving Breda aan toe. We zijn een leuke speler op de markt, geen grote. Dan moet je toch meer aan één miljard omzet denken."
De framboos Kwanza van teler De Weert uit Rossum is belangrijk voor omzet van de veiling
Coöperatieve tuinbouwveiling
De Coöperatieve Tuinbouwveiling Zaltbommel en Omstreken is opgericht in 1917. De veiling verwierf bekendheid als aardbeienveiling. Die vrucht is samen met ander zacht fruit zoals frambozen, bessen en bramen nog altijd belangrijk voor de omzet. Dat geldt ook voor paprika's.
In Zaltbommel wordt een groot pakket aan groente en fruit geveild. De verkoop verloopt via de veilingklok, maar ook via bemiddeling en contracten. De aanvoer komt van zo'n driehonderd telers. Daarvan zijn er 140 lid van de veiling en de rest is gastaanvoerder. De leden nemen 95 procent van de omzet voor hun rekening.
De veiling telt 34 fulltime medewerkers.