Nieuws Financiën
Een Twentse Keukenhof? Nou, nee
Twente als de Keukenhof van het Oosten? Nee, dat gaat 'm niet worden. Ondanks dat het Centraal Bureau voor de Statistiek een groei ziet van de bollenteelt in Overijssel en Twente, merken de telers daar zelf niks van. "Het wordt eerder minder."

Een dag na het begin van de lente leek het prachtig nieuws: eindeloze akkers rood, geel en paars gekleurde bloemen tussen Regge en Dinkel. Maar de waarheid blijkt toch wat genuanceerder. Het CBS keek naar de ontwikkeling vanaf 1980. Daaruit bleek een groei. Maar de laatste jaren is de markt juist tamelijk stabiel. Er komt amper wat bij, zegt woordvoerster Prisca Kleijn van de brancheorganisatie KAVB.
KrimpenDat geldt zeker voor Twente, waar aan de zuidkant vrijwel helemaal geen bollen worden geteeld. Aan de noordkant gaat het om relatief kleine percelen. De grootste nabije teler is Huetink Lelies in Lemelerveld, met ongeveer 100 hectare. Henri Huetink: "Ik heb het nieuws gehoord en dacht gelijk: hoe komen ze daar nou weer bij? Dat heb ik wel vaker met cijfers van het CBS. Ik denk dat wij de komende jaren eerder gaan krimpen dan groeien."
Volgens Huetink worden in Overijssel vooral leliebollen geteeld. "En daarvoor staan de seinen momenteel op geel tot rood. Leliebollen zijn een luxeproduct en dan speelt de economische situatie in de wereld een grote rol." Bovendien, zo vertelt hij, hebben de Nederlandse melkveehouders voor hun koeien momenteel zelf veel grond nodig om de mest af te voeren. Dat maakt de interesse in het telen van bloembollen, of het verhuren van grond aan bollentelers, niet erg groot.
WereldwijdBijna driekwart van de bloembollen in de wereld komt uit Nederland. De dichtstbijzijnde grote percelen in Overijssel zijn te vinden in Hardenberg (447 hectare). In Twente heeft Hellendoorn met 61 hectare de meeste 'bollengrond'.