Nieuws Financiën

Eenmaal arm, steeds vaker blijvend arm

Hoe langer iemand in armoede verkeert, hoe moeilijker het wordt eruit te komen, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Peter de Waard 1 maart 2016

Werkloos 13

Nederland telde in 2013 1,25 miljoen armen, schrijft de Volkskrant. Daarvan leefde bijna de helft (595 duizend mensen) minstens drie jaar onder de armoedegrens, het criterium voor langdurige armoede. Dat is bijna 4 procent van de Nederlandse bevolking. Voor de crisis (2007) waren er 850 duizend armen en lag het aantal langdurig armen op nog geen 500 duizend.

Het SCP verwacht niet dat het aantal armen ooit weer naar dat pre-crisisniveau zal dalen, ook niet als de economie verder aantrekt. 'De reden daarvoor is dat steeds meer mensen een flexibel contract hebben of zzp'er zijn', zegt onderzoekster Stella Hoff. Opvallend is dat bijna de helft van de armen (285 duizend) wel betaald werk heeft, maar dat het inkomen dat ze daarmee verdienen niet voldoende is om rond te komen. Langdurig armen moeten het vaak doen met slechte huisvesting en hebben geen geld voor cadeautjes en goede tandheelkundige zorg. En soms is er ook onvoldoende te eten.

Lees verder op VK.nl

Lees hier het persbericht van het SCP.

Lees hier het volledige rapport van het SCP.