Nieuws Financiën

Eerst foto, dan pas tanken

Eigenaar tankstation De Laares is benzinedieven beu. Zo nodig haalt hij zelf het geld op bij de boosdoeners.

Wilco Louwes | Foto: Pixabay 1 maart 2016

Benzinemeter pixabay 2 1

Een Chevrolet Captiva met een volle tank. De bestuurder ging ervandoor zonder te betalen. Een Ford Mondeo die vaker is gespot en waarvan de bestuurder eveneens niet afrekent. En een groene Fiat Marea met de kentekenplaat van een Peugeot 205. Pompstationhouder Patrick van de Tamoil aan de Laaressingel somt ze moeiteloos op. In veel gevallen zelfs met de naam van de bestuurder. Benzinedieven, een plaag voor elke pomphouder.

In beeldMet een briefje worden bezoekers van het tankstation aan de Laaressingel nu gewaarschuwd. Vanwege de dieven worden de pompen pas vrijgegeven als een medewerker het kenteken van de auto en het gezicht van de bestuurder goed in beeld heeft. Het briefje is volgens de tankstationeigenaar dus meer een verontschuldiging. Dat het iets langer duurt dan normaal voordat er brandstof uit de slang komt. Als iemand het in zijn hoofd haalt om zonder te betalen weg te rijden, dan staat hij in elk geval goed in beeld.

Vaak geen geldToch komt het volgens de Enschedese ondernemer nog vaak voor dat hij het verschuldigde geldbedrag nooit terugziet. "Omdat er van een kale kip niet te plukken valt. Of er is sprake van valse namen, woonadressen of katvangers." Pompstationhouders melden doorrijders via de website van de politie, maar Patrick hoort er niet vaak iets van terug. En ook niet zelden volgt er jaren na dato nog een rechtszaak. Vaak is de uitkomst teleurstellend. In de meeste gevallen ziet het tankstation het geld niet terug, maar worden er wel kosten gemaakt. Soms brengt hij de boosdoener een bezoek op zijn woonadres om het geld terug te vragen. Ook dat lukt niet altijd.

FacebookNu zet De Laares wanbetalers met foto en kenteken op Facebook. "In de hoop dat ze tot bezinning komen." Dat heeft al vruchten afgeworpen. Benzinedieven die berouw kregen en alsnog betaalden. En soms gebeurt het omgekeerde. "Dan eist iemand alleen dat de foto's worden verwijderd vanwege privacy."

Een oplossing? Het Amerikaanse systeem van betalen voordat je kunt tanken. "Maar dat gaat ten koste van de klandizie." Daar moet de tankshop het juist van hebben. De klant die op weg naar de kassa ook een pakje sigaretten of een snack meepakt. "Een onbemand tankstation kan, maar dat kost weer banen. Wij willen onze shop juist op de kaart zetten vanwege deze service." Dat wil de pomphouder zich niet laten afpakken door wanbetalers.

LichtpuntjesEn, dat moet gezegd, er zijn ook lichtpuntjes. De vrouw van die blauwe BMW bijvoorbeeld. "Door een misverstand was de pintransactie niet voltooid. De keer daarna vertelde ik het haar. Ze ging naar huis en kwam terug om de verschuldigde 42 euro te betalen. Die vrouw hebben we een bosje bloemen gegeven."