Onder de valse namen ‘Henk en Jolanda’ dupeerde een crimineel duo een aantal hoteleigenaren in het oosten en noorden van het land door soms dagen achtereen in hun hotel te eten en verblijven, zonder de rekening te betalen.
Henk en Jolanda
Nadat hotel MarCant in Tubbergen in augustus 2018 beelden van het paar op Facebook zette, meldden zich nog zo’n dertig andere slachtoffers. Ondernemers zeiden gedupeerd te zijn voor bedragen rond de duizend euro. Het stel heeft zich twee dagen later gemeld bij de politie. De politie adviseerde gedupeerden om alsnog aangifte te doen, zodat zaken tegen het duo in het dossier gevoegd kunnen worden.
Horecapiraat
Luno Bar&Kitchen in Hilversum kreeg begin deze maand te maken met een man die zijn bon van 40 euro weigerde te betalen. Personeel wist de horecapiraat enkele dagen later aan te houden en leverde hem af bij de politie. Die weigerde aangifte op te nemen, aldus manager Brian van Welie van Luno Bar&Kitchen. “De klaploper kon vrij vertrekken en wij moesten maar een advocaat in de arm nemen om 'er iets aan te doen'. Te gek voor woorden, toch?” schreef hij op Facebook.
Lees ook: Hoe paviljoen Blue Lagoon door trouw personeel uit de brand wordt geholpen
Flessentrekkerij
De politie meldt desgevraagd dat het aanhouden van de man juridisch helaas niet haalbaar was. “Dit vergrijp valt onder flessentrekkerij. Daarbij is een voorwaarde dat de persoon in kwestie minstens drie keer actief is geweest”, aldus een woordvoerder. “Dat voelt niet lekker voor ons als politie. We hebben deze melding geregistreerd en de volgende keer is hij de onze”, voegt zij toe.
Direct afrekenen
Wat kun je zelf doen om horecapiraten aan te pakken? Koninklijke Horeca Nederland adviseert horecaondernemers altijd aangifte te doen en collega horecaondernemers te waarschuwen over de piraten zodat zij extra alert kunnen zijn.
Hotels kunnen hun gasten het beste vooraf of bij het inchecken laten betalen, aldus strafrechtadvocaat Marcia Geerts. En de rekening van het restaurant niet op de kamer zetten, maar direct afrekenen. “Dat vergt een cultuuromslag: minder nadruk op vertrouwen en meer op waarborgen.” Volgens Geerts hoeft de gastvrijheid niet in het gedrang te komen. “Als je gasten, zoals de meesten, de intentie hebben om te betalen, zullen ze begripvol reageren. Zolang je het natuurlijk vraagt met een glimlach.”
Lees ook: Zo zorgt Bløf-hit voor tonnen extra omzet bij ondernemers Zoutelande
Paspoort
Geerts adviseert hoteliers om er in ieder geval voor te zorgen dat ze verifieerbare gegevens hebben zoals van een paspoort. Ook adviseert ze ondernemers om hotelgasten altijd een overeenkomst met daarop de kamerprijs te laten tekenen. “Dan heeft de hotelgast in ieder geval akkoord voor het bedrag gegeven. Als het bedrag niet wordt betaald, dan kun je hem of haar in gebreke stellen.”
Procedure
En het aanpakken van horecapiraten via de rechter? Het heeft eigenlijk alleen zin om een procedure aan te spannen als je een rechtsbijstandverzekering hebt, zegt Geerts. Als je zo’n verzekering niet hebt, wegen de kosten niet op tegen de baten. “Voor een procedure ben je al gauw 3000 euro kwijt. Dan heeft het geen zin om voor een hotelrekening van 500 euro te procederen.”
Collectief horecaverbod
In verschillende Nederlandse gemeenten is het daarnaast mogelijk om horecagasten die zich misdragen een tijdelijk collectief horecaverbod op te leggen. Zo’n verbod houdt in dat de betreffende persoon huisvredebreuk pleegt als hij of zij zich in aangesloten horecazaken vertoont. De politie kan dan ingrijpen. Daarvoor moet de persoon dan geregistreerd staan in een beschermde database. “De oplichting of diefstal van een horecapiraat kan je ook zien als misdraging”, aldus woordvoerder Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland.
Adresgegevens
Brian van Welie van Luno Bar&Kitchen is bezig met een collectief horecaverbod voor de horecapiraat die weigerde 40 euro te betalen. Het verbod voor de man is echter nog niet rond, omdat Van Welie de adresgegevens van de man niet heeft. “Wij zijn inmiddels met bekende van de piraat in contact getreden om de gegevens te achterhalen.”
Herhaling
Van Welie raadt het horeca-ondernemers aan om net als in Hilversum samen met de gemeente, politie en justitie horecaverboden in te stellen. “We krijgen er ons geld niet mee terug. Dat maakt ook niet veel uit: het gaat maar om 40 euro. Maar met zo’n verbod kun je herhaling in ieder geval voorkomen.”
We krijgen er ons geld niet mee terug. Maar met een horecaverbod kun je herhaling in ieder geval voorkomen
Brian van Welie, Luno Bar&Kitchen