Nieuws Financiën

'Effect outlet-center beter onderzoeken'

Yorick Roos 28 januari 2016

Outletcenter1065

De komst van een outletcenter naar Zoetermeer is zeker nog geen gelopen koers. De gemeente wil eerst een grondig onderzoek naar de effecten ervan op de stad. Dat bericht het AD donderdag.

Het onderzoek richt zich op de plannen van projectontwikkelaar Provast, die in het huidige Woonhart de Holland Outlet Mall wil beginnen. In totaal zou er 7000 vierkante meter aan winkeloppervlakte moeten komen en 2000 parkeerplaatsen. De initiatiefnemers mikken op 5 miljoen bezoekers per jaar en willen het liefst al in 2019 open.

Of het zover komt is, nog even afwachten. Het college wil namelijk een grondig onderzoek naar de effecten van een outletcenter. Zo moet duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor het bestaande winkelaanbod en voor de verkeersstroom in Zoetermeer. Ook wordt bekeken of het parkeren in de stad niet te zwaar onder druk komt te staan en ten slotte wil de gemeente weten welke juridische mogelijkheden er zijn om veilig te stellen dat het winkelaanbod van de Holland Outlet Mall het aanbod in de bestaande winkelgebieden aanvult. Pas als hierover duidelijkheid is, besluiten het college en de gemeenteraad om wel of niet door te gaan met het project.

Afgewogen besluit"Wij willen heel zorgvuldig zijn met het nemen van een beslissing", legt wethouder Mariëtte van Leeuwen (LHN, economie) uit. "De impact van een outletcenter is heel erg groot. Wij zijn positief kritisch, maar willen niet op de resultaten van het onderzoek vooruitlopen.''

De plannen voor het outletcenter zorgen voor uiteenlopende reacties in de stad. Vooral omwonenden en Zoetermeerse ondernemers plaatsen vraagtekens bij het plan. Zo vreest Lon Oosterbroek voor een debacle. "Er is geen directe vraag naar een factory outletcenter hier in de buurt. Het is nu veel te ambitieus,'' liet de voorzitter van winkeliersvereniging Dorpsstraat eerder al weten.

Het onderzoek naar de effecten van Holland Outlet Mall wordt de komende maanden uitgevoerd. De verwachting is dat er na de zomer een besluit komt over eventuele voortgang van het project.