Financiën

Eigen woning lonkt voor flexwerkers

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Op dit moment komen flexwerkers lastig aan een hypotheek; zonder vast contract geeft de bank zelden thuis, waardoor zij automatisch zijn aangewezen op een - veelal dure - huurwoning. Dit is niet alleen een nijpend probleem voor vele honderdduizenden flexkrachten, ook banken zitten ermee in de maag. Aan de ene kant willen geldverstrekkers zoveel mogelijk garanties alvorens ze een hypotheek verstrekken, aan de andere kant kunnen ze niet langer om het leger flexkrachten heen. En dus zoeken ze naar een alternatief voor de werkgeversverklaring. Dat alternatief bestaat al een tijdje én wordt nu door steeds meer partijen omarmd.

Perspectiefverklaring

Het gaat om de perspectiefverklaring, ontwikkeld door Vereniging Eigen Huis, Randstad en Obvion, als antwoord op de toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt. Met deze verklaring geeft de uitzender aan dat hij verwacht dat de arbeidsmarktpositie van de betreffen de flexwerker goed is. Hierbij telt iemands toekomstperspectief. Zo is bijvoorbeeld van doorslaggevend belang: welke vaardigheden heeft iemand en kan hij daarmee over drie of vijf jaar ook nog een inkomen vergaren? Verder kijkt de uitzender naar iemands cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken.

Lees verder onder de advertentie

Het is geen bindende verklaring. Ofwel: de bank kan de uitzender niet aansprakelijk stellen mocht iemand toch op straat komen te staan. Tot nu toe was deze verklaring alleen weggelegd voor uitzendkrachten van Tempo-Team, Randstad en Yacht, maar begin volgend jaar sluiten nog eens negen grote uitzenders zich aan. Na een paar maanden vindt een evaluatie plaats. Als die positief is, dan kunnen alle uitzenders deze verklaring gaan aanbieden aan hun uitzendkrachten. En daarmee gloort hoop voor alle flexkrachten die op zoek zijn naar een woning, reageert Jurriën Koops van de koepelorganisatie van uitzenders ABU.

Anticiperen

,,De politiek probeert de flexibilisering terug te dringen, maar dat gaat echt niet meer gebeuren. In plaats daarvan kunnen we beter nadenken hoe we op deze trend kunnen anticiperen. De perspectiefverklaring is daar een goed voorbeeld. Dit verkleint het verschil tussen flexwerkers en mensen in vaste dienst. En terecht: want waarom zouden flexwerkers geen eigen woning kunnen kopen?!"

Lees verder onder de advertentie

Bij Randstad komen nu maandelijks zo'n 155 aanvragen binnen. In driekwart van de gevallen krijgt de aanvrager de verklaring. Het zijn vooral flexwerkers in de leeftijd tussen 25 en 35 jaar die de aanvraag indienen. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt de perspectiefverklaring dé norm voor mensen die geen vast contract hebben maar wel voldoende inkomsten. Negen banken accepteren de verklaring inmiddels, maar harde cijfers over hoeveel flexhypotheken er daadwerkelijk zijn verstrekt, ontbreken. De perspectiefverklaring is - net als de werkgeversverklaring - nog geen garantie dat de hypotheek rondkomt. Ook met deze verklaring moet de woningzoekende eerst nog langs de bank.

Succes

Wendy Westerink (36) vreesde met haar twee kinderen naar een dure huurwoning te moeten verkassen. ,,Ik werk via Tempo-Team en ik dacht: een koophuis gaat mij nooit lukken." Ze vroeg een perspectiefverklaringaan en met succes. Sinds deze maand is ze eigenaar van een maisonette in Nieuwerkerk aan den IJssel. ,,Precies de wijk waar ik graag wilde wonen. En er zat maar een paar dagen tussen de overdracht van het oude en het nieuwe huis. Hoe mooi is dat?!"

Lees verder onder de advertentie

Lees ook:

Bye-bye vaste kracht, leve de flexwerkerHaal het maximale uit je flexwerkersHelp, de flexwerker verzuipt