Het fonds is bedoeld om bedrijven in Den Bosch en de directe omgeving of bedrijven die zich hier willen vestigen te ondersteunen. B en W investeren overigens twee miljoen euro méér dan aanvankelijk de bedoeling was en de inbreng van particuliere investeerders blijft drie miljoen achter bij de verwachtingen van het college.
Afgelopen juni presenteerde wethouder Jan Hoskam van Economische Zaken al de plannen voor een Bosch investeringsfonds. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Rijk zou meedoen. Hoskam: "Dat wilden we uiteindelijk niet omdat de regels van het Rijk niet stroken met onze wensen." Dan gaat 't met name over de duur om een bedrijf te steunen en de gemeentelijke wens om vooral bedrijven in Den Bosch te helpen.
De gemeente investeert nu volgens Hoskam zelf meer in het fonds omdat ze zich op specifieke bedrijven uit Den Bosch concentreert. "De zes miljoen door investeerders was de verwachting bij een regionaal fonds."
Het fonds wordt beheerd door de Bossche Investerings Maatschappij (BIM, 99 procent in handen van de gemeente). Volgens BIM-directeur Maurice Horsten wordt vooral geïnvesteerd in (startende) bedrijven in agrifood, ICT, groene technologie en health. "Particuliere investeerders beoordelen de aanvragen. Die zorgen ook voor kennis en een netwerk."
Het fonds investeert tussen de 0,5 en 1,5 miljoen euro in een bedrijf. Horsten: "Wij willen 15 tot 30 procent van de aandelen van het bedrijf dat we helpen. En hebben een veto als het gaat over verkoop of fusie van het bedrijf."