De arts die het onderzoek uitvoert kan daardoor op het schermpje van het echografie-apparaat beter zien, waar in het lijf de ingebrachte naald of katheder zich bevindt. Door deze nieuwe onderzoekstechniek met de van lichtgevende coating voorziene naald, kan er worden bespaard op de ingezet van röntgenapparatuur en MRI-scans. Ook is het minder snel nodig om via operatieve weg een biopsie te nemen, waardoor het onderzoek minder belastend is voor de patiënt. Het gaat om flexibele naalden met soms wel een lengte van 1.90 meter.
Groei
PPM Oost, de investeringsmaatschappij van de provincies Gelderland en Overijssel, maakt met een investering in Encapson verdere groei van het bedrijf mogelijk. PPM Oost verwerft 13,8% van de aandelen. Encapson heeft bij de Tuintegroep in Hengevelde een machine laten bouwen waarmee 100.000 naalden per jaar van Sonar-Coat kunnen worden voorzien. Ook kan Encapson dankzij de financiële injectie een nieuwe productieruimte inrichten.
Klant
Encapson durfde de investering aan nadat de eerste grote klant is binnengehaald. Het betreft een leverancier van medische apparatuur, die de door Encapson gecoate naalden wil meeleveren. "Tot op heden coaten we de naalden handmatig", zegt directeur Heico Breek van Encapson. "Nu de eerste grote klant er is, hebben we geïnvesteerd in een machine die dat gaat doen. Om te beginnen met 100.000 per jaar. Maar dat aantal kunnen we fors opvoeren als we in ploegendienst gaan werken. We verwachten er veel van. In medische tijdschriften hebben we positieve recensies gehad en 70 medici die onze gecoate naalden 'blind' hebben getest - ze wisten dus niet waarom het ging - waren heel positief in hun oordeel."
Twente
Encapson werd in 2005 in Nijmegen opgericht door scheikundige dr. Lee Ayres (39) en zijn compagnon dr. Dennis Vriezema. Vanwege een financiële injectie door het Twente Technology Fund, dat ook aandeelhouder is, en door samenwerking met de UT verhuisde het bedrijf in 2012 naar Enschede.
Sono-Coat werd eerst getest op kippenborst uit de supermarkt, maar nu is het product dus rijp voor gebruik bij mensen.
Archieffoto: Frans Nikkels