Nieuws Financiën

Enschedese bedrijf LipoCoat werkt aan lens die niet irriteert

Contactlenzen die irriteren, veel gebruikers weten er alles van. Het Enschedese bedrijf LipoCoat, een spin off van de Universiteit Twente, brengt verlossing met een extreem dunne en vuilafstotende coating. Om het prototype lens met zo’n irritatievoorkomend laagje door te ontwikkelen en een dragersonderzoek voor te bereiden krijgt LipoCoat nu 93.000 euro van NanoNextNL.

Van onze redactie 4 februari 2016

Jasper van Weerd Emiel Muijderman

De gepatenteerde coating van LipoCoat is extreem dun. Het op de buitenkant van dierlijke cellen geïnspireerde laagje meet slechts vijf nanometer, en één nanometer is een miljoen keer kleiner dan een millimeter.

Nooit meer irritatie of infectieFabrikanten kunnen deze beschermlaag in de toekomst op hun lenzen aanbrengen, waardoor deze niet meer vervuild raken met eiwitten of bacteriën. Dat moet ervoor zorgen dat irritatie en infecties tot het verleden gaan behoren.

Na lenzen ook katheters en implantatenLipoCoatoprichter Jasper van Weerd richt zich in de eerste instantie alleen op lezen, maar wil daarna de stap naar andere medische hulpmiddelen maken. “Hierbij denk ik in eerste instantie aan katheters, maar op termijn is onze coating ook geschikt om bijvoorbeeld implantaten veiliger te maken."

Foto: Emiel Muijderman