Blog Financiën

Eugenie Casier (Funding Options Nederland): 'Vergeet steunpakket 2.0, de vrije markt biedt meer'

Overheidsmaatregelen zijn niet de enige weg uit de corona crisis. Ondernemers moeten juist nu kijken hoe zij vermogen kunnen aantrekken om winstgevende groei op lange termijn te bewerkstelligen. Door zicht te blijven houden op langetermijndoelen zal het animo voor investeringen toenemen. De vrijemarkteconomie kan hierbij helpen, zo schrijft Eugenie Casier, directeur van Funding Options Nederland, in een gastblog.

Eugenie Casier 30 juni 2020

Groei mkb financieel man rekenmachine

Foto: Unsplash

'Benadruk liever het herstel… Dat geeft iedereen meer vertrouwen en zorgt voor koopkracht,' schreef Marco Aarnink onlangs. En hij heeft gelijk. De focus aan het begin van deze crisis lag terecht op overleven, maar met nu er een einde is gekomen aan de intelligente lockdown kan de Nederlandse economie zich volledig richten op herstel. Verhalen zoals #nlstartop helpen daarbij enorm, want het laat ondernemend Nederland van hun beste kant zien. Namelijk, ondernemers die wendbaar blijven, kansen zien en benutten, en vooral, mensen die niet bij de pakken neerzitten.

Ondernemers zijn van nature op zoek naar groei en zullen daarvoor een sterke uitgangspositie moeten bemachtigen. Maar ja, dat is niet makkelijk als je voor de derde maand nul omzet draait, of wanneer het vooruitzicht, ondanks de versoepelingen, niet rooskleurig is.

Vorige maand nog had bijna 80 procent van de ondervraagden een liquiditeitsprobleem of verwachten zij dit te krijgen in een peiling van Stichting MKB Financiering en ONL voor Ondernemers. De corona kredietverlening en -garanties van de overheid zijn dan natuurlijk een uitkomst wanneer je als ondernemer snel én goedkoper geld nodig hebt.

Lees ook: Organisaties blij met tweede steunpakket, maar 'doorpakken is nu noodzaak'

Noodmaatregelen zijn kortetermijnoplossing

Noodlijdende ondernemers zijn zeer gebaat bij de extra belastingmaatregelen, financiële tegemoetkomingen en kredietregelingen zoals de BMKB-C regeling, de Corona Overbruggingslening (COL) en Klein Krediet Corona (KKC). Het probleem is dat geen van deze maatregelen specifiek gericht zijn op het stimuleren van investeringen.

Bij de BMKB-C-aanvraag helpt het als je als ondernemer een goede liquiditeitsprognose kan laten zien, bijvoorbeeld door kosten en investeringen te verlagen en uit te stellen. Bij KKC moet je kunnen aantonen dat de kredietaanvraag wordt gebruikt voor corona-gerelateerde omzetverliezen.

''Het mkb kan niet voor altijd aan de rok van de overheid blijven hangen. Hoe sneller ondernemers weer op eigen benen staan, hoe beter''

Eugenie Casier, directeur Funding Options Nederland

Maar waar kunnen mkb-ondernemers terecht wanneer de zaken gewoon doorgaan? Of wanneer zij vanwege corona een pivot naar e-commerce hebben gemaakt en een nieuw online bestelsysteem nodig hebben? Of als ze vanwege de crisis overuren draaien en met een investering in een nieuwe 3D-printer de vraag beter aan kunnen?

De coronaregelingen bieden voor ondernemers die in aanmerking komen een klein steuntje in de rug. Niks mis mee. Maar degenen die buiten deze maatregelen vallen of langetermijnoplossingen zoeken, zullen verder moeten kijken. Daarnaast kan het mkb niet voor altijd aan de rok van de overheid blijven hangen. Hoe sneller ondernemers weer op eigen benen staan, hoe beter.

Lange termijn denken

Voor duurzame groei is namelijk een lange termijn aanpak nodig. Ondernemers met serieuze ambities moeten hun blik dus ferm op de horizon richten.

Ten eerste is daar vertrouwen voor nodig. Daarom zijn de boodschappen over herstel zo belangrijk - het schept vertrouwen bij zowel de ondernemer als de consument. Ten tweede vergt het wat durf, een berekend risico waarbij de kosten voor de baat uit gaan. Een verlangen om vermogen aan te trekken dat buiten de traditionele bankleningen om gaat.

Lees ook: Steunpakket coronacrisis helpt niet alle ondernemers

Dat betekent dat ondernemers hun zoektocht breder moeten inzetten en ook op de vrije markt hun opties moeten verkennen. Alternatieve zakelijke financiering op de vrije markt was en is trouwens nog altijd beschikbaar voor in de kern gezonde bedrijven. Welke financiële oplossing het beste past, hangt volledig af van het gelddoel.

Neem het eerdere voorbeeld van de ondernemer die een pivot heeft naar e-commerce heeft gedaan en nu voorraad moet inkopen of een online betaalsysteem live moet zetten. Een bank zal strenge risico-analyses uitvoeren en wellicht bewijs van bewezen succes willen zien - dit kan leiden tot een sneller nee-antwoord. Een alternatieve financier daarentegen heeft meer bewegingsvrijheid, en kan ondernemers een bredere en meer creatieve keus van financieringsopties geven.

''Sterke bedrijven kunnen altijd financiering krijgen en daar is vooral creativiteit en een ondernemende geest bij nodig!''

Eugenie Casier, directeur Funding Options Nederland

Corona-regeling als springplank naar alternatieve financiering

Binnen de financieringsmarkt is er voor iedereen een plek en en taak. Het is belangrijk dat ondernemers weten wat hun opties zijn en niet automatisch blijven hangen bij de overheid. Voor sommige ondernemers is een blended aanpak een betere oplossing. De meeste alternatieve financiers in de vrije markt verlenen in de praktijk geen BMKB-C of KKC-krediet, maar zij kunnen wel helpen waar de Nederlandse overheid stopt. Helemaal als ondernemers de corona-regeling gebruiken als een springplank naar verdere financiering, bijvoorbeeld door het verstrekken van top-ups wanneer de overheidssteun onvoldoende blijkt voor hun plannen.

In plaats van doemdenken, moeten we niet vergeten dat de vrijemarkteconomie nog steeds draait. Laten we een gezonde markt niet ziek maken door het mkb te veel op de overheid te laten steunen. Sterke bedrijven kunnen altijd financiering krijgen en daar is vooral creativiteit en een ondernemende geest bij nodig!

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.