Nieuws Financiën

Europa verlengt ‘succesvol’ investeringsfonds

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) is een succes en moet daarom na 2018 in versterkte vorm blijven bestaan. Dat stelde de geestelijk vader van het fonds Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, woensdag. "Laten we ambitieus zijn.’’

Van onze redactie 1 juni 2016

Juncker 1065

De fondsbeheerder, de Europese Investeringsbank, heeft tot nu toe voor 13 miljard euro aan garanties gegeven die de investeringsrisico’s voor grote infrastructuur- en innovatieprojecten verkleinen. Deze ‘hefboom’ zorgt voor 100 miljard aan investeringen in 26 lidstaten, verwacht Brussel.

MKBHet fonds is hard op weg om zoals gepland tegen medio 2018 315 miljard euro aan extra investeringen aan te trekken, aldus de Commissie. Ruim 140.000 bedrijven, vooral in het MKB, hebben toegang gekregen tot deze nieuwe financieringsbron, aldus vicevoorzitter Jyrki Katainen.

Om de zichtbaarheid van projecten voor investeerders te vergroten is woensdag het Europese Portaal voor Investeringsprojecten (EIPP) opgericht.

Plan-JunckerHet fonds maakt deel van het zogenoemde plan-Juncker, dat hij eind 2014 aankondigde omdat veel grote projecten stillagen of niet van de grond kwamen omdat particuliere investeerders de hand op de knip houden. "Het investeringsplan werkt en het EFSI creëert dagelijks banen in de reële economie'', aldus de commissievoorzitter. "Daarom stellen we voor om het te verlengen tot na 2018.''