De vacaturetekst is voer voorspeculatie, maar duidelijk is dat Walmart op zoek is naar destrategische positie in de wereld van de crypto-munten. Het zoukunnen zijn dat je binnenkort als consument bij Walmart aan de kassaterecht kunt met bitcoins. Zo'n vaart gaat het niet lopen, zeker inNederland niet, zegt Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel.,,Natuurlijk, als de klant het wil zal de winkelier volgen. Voorwinkeliers is de wens van de klant altijd leidend. Maar niet als N=1.En niet tegen elke prijs.”
Lees ook: Na Walmart-gerucht: gaan we onze boodschappen met bitcoins betalen?
Het betalingsverkeer is in Nederland alflink veranderd de afgelopen decennia. ,,Aaneen toonbank wordt steeds minder met cash betaald en steeds vakerelektronisch. Dat is goed voor de klant en de winkelier. We zien datpinnen tussen de 6 en 17 cent per transactie kost, terwijl eenbetaling in cash de winkelier 29 cent kost. Daar bespaart eenwinkelier dus behoorlijk op. Klanten zijn blij met de huidige set aanbetaalmogelijkheden, en heeft duidelijke voorkeuren voor pinnen inhet fysieke deel van de winkel en iDeal in het online deel van dewinkel. Dat zien we aan de groei van het betalingsverkeer met depin.”
Volgenscijfers van de Betaalvereniging is in 2020 het aantal transacties aande toonbank met bijna een miljard afgenomen ten opzichte van 2019(6,19 miljard – 7,03 miljard), maar het aantal transacties met debankpas is toegenomen van 4,71 miljard naar 4,87 miljard. ,,En dat ismeestal nog echt je bankrekening waar je salaris of je omzet opbinnenkomt. In euro’s.”
Lees ook: Wereldwijde cryptomarkt weer goed voor meer dan 2 biljoen dollar
Geen groot betaalprobleem zoals ‘contactloos’ of ‘op afstand’ dat nog oplossing behoeft
Devraag is daarna of er bij de consument en/of bij de ondernemer zakenzijn die met de bestaande betaalmiddelen niet kunnen gebeuren en waareventueel cryptomunten als bitcoin een rol kunnen spelen. Die zijner eigenlijk nog niet echt en Peters verwacht die ook niet in denabije toekomst.
,,Consument en ondernemers ervaren geen knelpuntenof problemen met betalen, dus daar is de behoefte tot innovatieeigenlijk nul. Wallet en Applepay komen erdoor omdat het de consumentlosser maakt van z’n betaalkaart, maar er is geen groot issue zoals‘contactloos’ of ‘op afstand’ dat nog oplossing behoeft.”
De overheid ontmoedigt anoniem betalen. Anoniem = ondermijning, en crypto is niet op te speuren. Daar houdt de overheid niet van
Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel
Datde keten het niet wil, hoeft niet te betekenen dat het niet gebeurt.Peters blijft sceptisch over de slagingskansen en concurrentiepositievan crypto in het betalingsverkeer ,,Als iemand een markt betreedt,verwacht die procenten van de omzet te kunnen pakken. Dat werkt hierniet. Nederland heeft samen met Denemarken het goedkoopstebetalingsverkeer van Europa. Zowel voor pinnen aan de toonbank alsbetaling via iDeal in de online omgeving praten we daarom overcenten, niet over procenten. Pinnen is zo goedkoop in Nederland, hoekun je daarvan winnen?”
Die situatie is in de Venrigde Staten, de thuisbasis van Walmart, wel anders. ,,Daar betalen ze voornamelijk met de creditcard. Maestro verdient procenten aan elke transactie, terwijl het een gewone, risicoloze betaaltransactie kan zijn. Dus is het voor de winkeliers wel financieel interessant om over te stappen op een ander betaalsysteem. Dat zou bitcoin kunnen zijn."
In Nederland zit naast de winkelier ook de overheid niet te springen om betalingen in crypto-munten.,,De overheid ontmoedigt anoniem betalen. Anoniem = ondermijning, encrypto is niet op te speuren. Daar houdt de overheid niet van. Dewitwasrichtlijn gaat ervoor zorgen dat dadelijk nergens in eenprofessionele omgeving nog meer dan 3.000 euro contant mag wordenafgerekend. Nu is dat nog 10.000 euro. En eurobiljetten van 200 en 500 mogen ook niet worden gebruikt. Bij het afstorten bij een bankkan dat leiden tot een onderzoeksnoodzaak in het ‘know yourcustomer’ verhaal.”