Nieuws Financiën

Nederlands mkb sloot 2022 af met gemiddelde omzetdaling van 0,25 procent

Nederlandse mkb-bedrijven realiseerden in december 2022 een gemiddelde omzetgroei van -0,25 procent vergeleken met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Exact MKB Monitor, die gebaseerd zijn op verwerkte data van 340.000 Nederlandse administraties.

Van onze redactie 29 maart 2023

Omzet daling mkb exact

Beeld: Shutterstock

Een omzetdaling dus en daarmee werd december voor velen niet de feestmaand waar zij wellicht op gehoopt hadden. Alleen ondernemers in de horeca zagen hun gemiddelde omzetgroei toenemen, en sterk ook: gemiddeld met 98,29 procent ten opzichte van december 2021. Terwijl de omzetgroei en cashflowpositie gemiddeld gezien daalden, steeg het percentage mkb-bedrijven met een financiële buffer in december naar een nieuwe recordhoogte van 62 procent.

''We zien het liquiditeitscijfers sinds de start van onze meting in 2019 toenemen. Niet eerder was het cijfer zo hoog. Dat is best uitzonderlijk gezien de economische tijden waarin we zitten''

Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager Exact

Ondernemers in de horeca zagen hun omzetgroei juist sterk toenemen

,,In december zetten Nederlandse mkb-bedrijven gemiddeld 0,25 procent minder om dan in december 2021”, vertelt Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager bij Exact. De omzetdaling was het sterkst onder accountants (-7,66 procent), maar ook ondernemers in de zakelijke dienstverlening en productie noteerden een omzetdaling van respectievelijk -2,52 en -0,43 procent.

In de bouw en handel werd een zeer lichte omzetgroei gerealiseerd. Ondernemers in de horeca zagen hun omzetgroei juist sterk toenemen, met 98,29 procent ten opzichte van december 2021. De verklaring hiervoor is de coronasluiting die een jaar eerder nog van kracht was. De sterke daling in omzetgroei onder accountants is te verklaren door de eindejaarsdrukte. ,,Accountants lopen achter met hun administratie. Onze verwachting op basis van voorgaande jaren is dat dit cijfer nog bijtrekt zodra zij hun achterstallige administratie verwerken.”

Lees ook: Hoe de Volksbank mkb’er opzoekt met groeigeld: 'Doel is bouw krachtig mkb-ecosysteem'

Steeds meer bedrijven hebben financiële buffer

Cijfers uit de Exact MKB Monitor laten ook zien dat het percentage mkb-bedrijven met een financiële buffer nog altijd oploopt. In december 2022 had 62 procent van alle mkb-bedrijven minimaal 10.000 euro achter de hand. Schuite: ,,We zien het liquiditeitscijfers sinds de start van onze meting in 2019 toenemen. Niet eerder was het cijfer zo hoog. Dat is best uitzonderlijk gezien de economische tijden waarin we zitten. Ook voor ondernemers wordt alles duurder, ze hebben te maken met toenemende grondstof- en productiekosten en ook de lonen stijgen. Dat het percentage mkb-bedrijven met een financiële buffer toch blijft toenemen onderstreept de berichtgeving dat een mogelijke recessie uitblijft.”

Lees ook: Start- en scale-ups blijven onder de groeiverwachtingen voor 2022

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws