Nieuws Financiën

Export bloemen stijgt naar recordhoogte

Met een recordomzet in het eerste kwartaal van 2016 lijkt het hosanna in de bloemen- en plantenbranche. Toch is de handel grillig en wordt een eventuele Brexit gevreesd, dat schrijft het AD.

Bart Lelieveld 20 april 2016

Bloemen export

Ondanks de positieve berichten die naar buiten komen over de bloemenhandel, wil directeur Robert Roodenburg, van de Vereniging voor Groothandelsbedrijven in Bloemkwekerijproducten (VGB) de polonaise nog niet inzetten. De gevolgen van een eventuele Brexit, het mogelijke vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor de handelsbedrijven.

Sterkere valutaWant juist richting de Britse eilanden gingen de laatste jaren steeds meer bloemen en planten. ,,De Britse pond is een sterkere valuta geworden, waardoor onze bloemen relatief goedkoper werden. De groei van de export ging de afgelopen jaren ongeveer één op één met de stijging van de pond. Als je andersom redeneert: als de pond 10 procent zakt, daalt ook de export 10 procent. En we weten zeker dat bij een Brexit de pond in elkaar gaat zakken en de afzet dus onder druk komt te staan."

De gevolgen daarvan kunnen sterk doorwegen in de hele sierteeltsector, aangezien het Verenigd Koninkrijk achter Duitsland de tweede grootste exportmarkt voor bloemen uit Nederland is. En hoewel het nog niet zeker is dat de Britten vaarwel zeggen tegen Europa, stelt Roodenburg: ,,Onzekerheid is altijd slecht voor de handel."

Uit de recessieDesondanks gaat het niet slecht in de bloemenhandel. Naast de recordexport van 1,6 miljard euro in het eerste kwartaal van dit jaar, weet bloemenveiling FloraHolland te melden dat er meer geld is besteed aan bloemen en planten in Europa. Dat komt volgens de veiling doordat de economie uit de recessie lijkt te klimmen, het inkomen van huishoudens toeneemt en mensen meer geld uitgeven aan kamerplanten of een lekker ruikertje.

Verschillen Er zijn echter grote verschillen te bespeuren tussen de verschillende landen. Zo is de afzet in Rusland met bijna een derde afgenomen en opvallend genoeg besteedden Duitsers afgelopen jaar ruim 4,5 procent minder aan bloemen en planten dan in 2014. Daar tegenover staat de groei die richting Groot-Brittannië was te zien en ook Polen wordt door VGB-directeur Roodenburg als een stijgend lichtpunt gezien.

FloraHolland wijst ook op de in Oost-Europa te zien is en op Turkije dat zich tot een groeimarkt heeft ontwikkeld. De veiling stelt dat ze al op de grilligheid van de bloemenhandel inspeelt door een nieuwe strategie met meer flexibiliteit.