Twee van de drie formerende partijen stemden tegen de wet: BBB en VVD. Daarnaast stemden SGP, CDA, JA21 en Forum voor Democratie tegen het plan. De PVV, die met BBB en VVD aan de formatietafel zit, steunde het voorstel wel, net als in de Tweede Kamer, aldus NU.nl.
BBB kondigde vorige week al aan dat de partij zou tegenstemmen. De partij heeft samen met andere partijen die tegen het voorstel stemden een meerderheid in de Eerste Kamer.
Eerder sprak BBB al de vrees uit dat een verdere stijging van het minimumloon ondernemers op te hoge kosten jaagt en banen in gevaar kan brengen. Ook wees de partij op de hoge kosten voor de schatkist als gevolg van de meestijgende uitkeringen.
De Eerste Kamer nam wel een voorstel aan om de lastenverhoging tegen te houden. Daarmee had het verhogen van het minimumloon (en daaraan gekoppelde uitkeringen zoals de AOW) gefinancierd moeten worden.
Lees ook: Jacco Vonhof: ‘Verhoog niet minimumloon maar verlaag belasting- en premiedruk’
Werkgevers vrezen voor faillissementen en ontslagen
Het minimumloon is de afgelopen jaren flink gestegen, ook boven op de reguliere correctie voor de inflatie. Toch komen veel mensen met laagbetaalde banen nog altijd honderden euro’s per maand tekort, concludeerde een commissie die onderzoek deed naar de toereikendheid van het sociaal minimum vorig jaar. Een van de aanbevelingen was een verdere verhoging van het minimumloon.
Het minimumloon ging aan het begin van dit jaar met 3,75 procent omhoog naar 13,27 euro per uur. Werkgevers vrezen dat de opgelopen kosten uiteindelijk kunnen leiden tot faillissementen en ontslagen. Anderzijds menen economen dat het zo’n vaart niet zal lopen.