Nieuws Financiën

Facelift Visbrug motor voor aanpak Voorstraat

André Oerlemans | 5 februari 2016

Faceliftvisbrugmarkthaldordrecht1065

De Visbrug in de Dordtse binnenstad wordt een horecaplein met terrassen en nieuwe aanlegsteigers voor bootjes. De facelift kan de aangrenzende Voorstraat een oppepper geven en de leegstand doen dalen. Dat schrijft het AD vrijdag.

Het plan wordt deze of volgende maand gepresenteerd aan de gemeenteraad, maar wethouder Piet Sleeking lichtte tijdens een bijeenkomst voor ondernemers en vastgoedeigenaren alvast een tipje van de sluier op.

TrappenLeegstaande winkels als de Schoenenreus, de Waalse Kerk en het kantoor van Reggefiber kunnen een horecafunctie krijgen. Boten kunnen straks bij de Visbrug aanleggen aan nieuwe steigers. Trappen leiden dan naar het plein. "Het is een verrassend plan. Er is op een hele creatieve manier naar gekeken," zegt Sleeking.

Gemeente en ondernemers zien het opknappen van het plein als een van de oplossingen voor de verpauperende winkelstraten eromheen. "De Visbrug is een schakelpunt voor de Voorstraat-Midden en -West," stelt voorzitter Kees van Netten van de Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD). "Als we dit plein nieuw elan kunnen geven met horeca en nieuwe voorzieningen en de onroerendgoedeigenaren zijn bereid hun panden op te knappen, dan waaiert die ontwikkeling naar twee kanten uit." Tijdens de bijeenkomst toonden ondernemers en vastgoedeigenaren zich bereid gezamenlijk met de gemeente de leegstand en de verrommeling aan te pakken. Het kernwinkelgebied trekt steeds meer bezoekers en is qua werkgelegenheid en omzet een grote economische motor van de stad. Hoewel er de afgelopen jaren veel is verbeterd en er trekkers als Primark en museum Hof van Nederland bij zijn gekomen, is met name de Voorstraat nog een zorgenkindje. De gemeente geeft subsidies voor het opknappen van gevels en het openen van pop-upwinkels en is begonnen eigenaren van verpauperde panden aan te schrijven.

Gevels"We combineren het zoet met het zuur," stelt Sleeking. Met architecten van De Stad werkt de VCOD aan een plan om de oude 19de-eeuwse gevels terug te brengen op de Voorstraat. Verder willen gemeente en ondernemers de verbinding tussen winkelcentrum en historisch havengebied verbeteren. Ook dit komt de loop door de Voorstraat ten goede.

Architect Andries Lugten presenteerde tijdens de bijeenkomst plannen voor passages door de bibliotheek en V&D en een markthal op de Grote Markt, die deze verbinding versterken.