How-to Financiën
Je facturen sneller betaald? Vergeet dan deze adviezen niet
Grote bedrijven moeten kleine leveranciers uiterlijk binnen zestig dagen betalen. En als het aan MKB-Nederland ligt moet het betalingstermijn zelfs terug naar dertig dagen. De kans dat de termijn inderdaad korter wordt is behoorlijk groot. Echter, tot die tijd moet de mkb-ondernemer zelf nog slimmer te werk gaan om zijn facturen op tijd betaald te krijgen. Gelukkig zijn er bruikbare tools en tips waarmee de ondernemer aan de slag kan.

Purchase-to-pay en het order-to-cash
Steeds meer mkb-ondernemers maken gebruik van het purchase-to-pay en/of het order-to-cash-factureringsproces. Het order-to-cash-proces wordt gebruikt om de verkoop en facturering aan klanten te reguleren. Het purchase-to-pay-proces is bedoeld voor de inkoopfunctie van een bedrijf. Denk aan de documentatie- en informatiestromen met betrekking tot inkoop en ontvangst van producten en diensten en de verwerking van inkoopfacturen. Er zijn talloze aanbieders van zowel de purchase-to-pay- als de order-to-cashsoftware op maat. Het is dus verstandig om je goed te oriënteren voordat je tot een eventuele aanschaf overgaat.
Ga voor een digitaal mkb-factuurprogramma
Digitaal of elektronisch factureren door middel van software verkleint fouten en onduidelijkheden in het factureringsproces aanzienlijk. Zowel voor de mkb’er als de klanten. Net als bij het eerder genoemde purchase-to-pay en order-to-cash zijn er legio aanbieders. Ook hier geldt: zoek eerst goed uit welk factuurprogramma het best past bij jouw administratie, facturering en contact naar de klanten toe. Dat hoeft je weinig tot niets te kosten. Veel aanbieders van facturatiesoftware bieden hun pakket voor een proefperiode gratis aan. Maak gerust gebruik van enkele proefperiodes, vergelijk de programma’s en pakketten en vind uit of het bij jouw onderneming past.
Lees ook: De wet tegen lange betaaltermijnen: dit moet je weten
Verkoop je facturen aan een derde partij
Misschien voor jouw onderneming het overwegen waard (maar doe zeker ook hier goed vooronderzoek): een bedrijf dat jouw facturen opkoopt en er zorg voor draagt dat de rekeningen gericht aan klanten en afnemers daadwerkelijk snel worden betaald. Sommige aanbieders beloven al een betaling binnen 24 uur. Let op: deze dienst is natuurlijk allesbehalve gratis. Een deel van de factuurbedragen is voor de tussenpartij. Maak wanneer je in zee gaat met een opkoper goede afspraken, zwart op wit.
Twijfel niet, ga voor elektronisch
Nog steeds niet overtuigd van digitaal of elektronisch factureren? Denk toch nog maar eens goed na. Steeds meer grote bedrijven en instellingen willen alleen nog maar zaken doen via het zogenaamde e-factureren. De Rijksoverheid bijvoorbeeld. Sinds 1 augustus accepteren de meeste organisaties binnen de Rijksoverheid alleen nog e-facturen. Voor de ondernemers die nog niet bekend zijn met elektronische facturatie heeft de overheid een online adviestool ontwikkeld: de e-factuurwijzer. We schreven al eerder over nut en noodzaak van elektronisch factureren in dit artikel.
''Steeds meer grote bedrijven en instellingen willen alleen nog maar zaken doen via het zogenaamde e-factureren''
Meer advies? Ga naar het MKB Loket
Betaalme.nu wil ook dat het mkb binnen 30 dagen wordt betaald. In het MKB Loket kunnen mkb-ondernemers daarom terecht voor tips, klachtenbehandeling en bemiddeling. Let op, benader het MKB Loket met een speciaal formulier met vragen dat op de site te vinden is. Het MKB Loket neemt bij ontvangst van het ingevulde formulier zo snel mogelijk contact met de ondernemer op om te kijken hoe hij of zij het beste kan worden geholpen. Belangrijk om te weten: Betaalme.nu werkt samen met MKB-Nederland en het Ministerie van Economische zaken en Klimaat.