Nieuws Financiën

Failliet, maar niet gebroken

De computerwinkels van Paradigit zijn failliet. Na jarenlange miljoenenverliezen heeft ook de Eindhovense computerketen de strijd opgegeven. Daardoor staan 208 medewerkers op straat.

Peter Scholtes 10 februari 2016

Paradigitfaillietarjendekoning1065

Paradigit was de laatste zelfstandige computerketen in Nederland. Het bedrijf werd vorig jaar nog, voor de tiende keer, gelauwerd als beste winkelketen, zo bericht het ED.

Oprichter en eigenaar Arjen de Koning heeft er de stekker uitgetrokken. De rechtbank in Den Bosch sprak gisteren het faillissement uit. De Koning kan verder met de webwinkel, die als zelfstandig bedrijf niet door het faillissement wordt getroffen. Mogelijk volgt voor de fysieke winkels een 'gedeeltelijke doorstart'. Hij is daarover met de curator in gesprek, zo liet De Koning gisteravond weten. De vestiging in Eindhoven zou daarvoor, als grootste van de 12 winkels, de beste papieren hebben.

ImperiumDe Koning leek de man met de gouden handjes. Hij bouwde de aanvankelijke computerproducent Paradigit uit tot een waar imperium. Met een keten van computerwinkels, met Skool dat 1200 basisscholen bedient met digitale onderwijsproducten en ISL Automatisering, dat zijn zakelijke software heeft geïnstalleerd op 70.000 werkplekken.

De Koning was bovendien de man achter de doorstart van de Eindhovense boekhandel Van Piere en de Veldhovense motorzaak Motoport. "Die zijn winstgevend." Hij zegt het met een glimlach op deze gitzwarte dag. "Het is een drama. Voor heel veel gezinnen. Sommige mensen werken hier al twintig jaar."

NederlaagEen volmondig 'ja' is het antwoord op de vraag of hij het faillissement als een nederlaag beschouwt. "We hebben er lang voor betaald om het niet te laten gebeuren. Er moest al vijf jaar geld bij. Dat kon vanuit de winst van de andere bedrijven. Een maand geleden hebben we geld klaargelegd om opnieuw bij te storten. Maar in de loop van januari hebben we moeten constateren dat het met de winkels niet meer goed zou komen. Als december al geen goede maand is dan weet je wat je in het voorjaar gaat meemaken."

Om zijn andere bedrijven 'niet in gevaar te brengen', trekt De Koning nu aan de noodrem. De winkels zijn goed voor een kwart van de omzet van de groep. Met de internetverkopen, Skool en ISL en de overige activiteiten blijft driekwart in stand.

DistributiecentrumIn het faillissement is ook het distributiecentrum in Eindhoven betrokken. Dat levert eveneens aan klanten van de webwinkel, Skool en ISL Automatisering. Paradigit zegt 'er alles aan te doen om de bestellingen van die klanten op de gebruikelijke wijze en termijn af te handelen'. Ook over de mogelijkheden voor voortzetting van het distributiecentrum praat De Koning met de curator.

Paradigit vocht in de voorbije jaren verbeten voor zijn leven. Toenemende internetverkopen en minimale marges brachten de keten in dieprode cijfers, zoals talloze winkelbedrijven in allerlei sectoren ook overkwam. Vorig jaar besloot Paradigit de 10 zwakste van zijn 22 winkels te sluiten. In december nog werden de eerste vijf verkooppunten in winkels van V&D geopend. Die activiteiten vallen nu ook onder het faillissement.

GezondheidDe computerketen probeerde zijn leven te verlengen door zich ook te richten op medische, digitale apparatuur waarmee de gezondheid in de gaten kan worden gehouden. Via het consumentenplatform Thuisleefgids zocht het een extra afzetkanaal. Dat gold ook voor de 120 winkels van Expert, waar in het kader van een samenwerking ook producten van Paradigit waren te vinden. De Koning ontwikkelde daarnaast de winkel-app Plux. Dat platform had de verkoop van de producten van Paradigit maar ook van Expert, Libris en Bike Totaal moeten opstuwen. De Koning wilde er bol.com mee naar de kroon steken. Dat lukt niet, moet hij constateren. Nieuwe partijen sluiten zich niet aan, en de consument weet de weg naar Plux onvoldoende te vinden.

"Je verliest wel eens een wedstrijd. Dat hoort bij het zakendoen", berust hij.

Voor zijn imago van man die alles wat hij aanraakt in goud verandert, zal hij opnieuw zijn 'best gaan doen'. "We zullen blijven innoveren, maar meer via de weg van internet." Hij gaat voorover zitten. De ondernemer is nog niet gebroken. "Hier krijg ik energie van. Met de toekomst bezig zijn. Maar eerst moeten we hier doorheen."