Nieuws Financiën
Faillissement Van der Deen Wonen kost twaalf medewerkers hun baan
De ondergang van Van der Deen Wonen kost twaalf werknemers hun baan. Het faillissement is aangevraagd door de oud-eigenaren van de gerenommeerde woninginrichter.

Curator A. Blankesteijn verwacht dat de ongeveer vijftig klanten die nog een bestelling hebben lopen bij de zaak aan de Hamerstraat, goed geholpen kunnen worden. "De ellende lijkt mee te vallen", aldus Blankesteijn na een eerste inventarisatie. "Of de bestelling kan nog geleverd worden of worden geannuleerd." Daarnaast kan er een beroep worden gedaan op een garantieregeling. Het familiebedrijf, dat in 1960 werd opgericht, werd zo'n anderhalf jaar geleden overgenomen door de jeugdige ondernemer Floris Venneman. Hij nam het over van de twee broers, Richard en Renk van der Deen. Die hadden het roer in 1991 overgenomen van hun ouders. De broers hielden het onroerend goed in eigendom en bleven bovendien nog drie jaar op de loonlijst van het bedrijf staan.
KlikHoewel beide partijen bij de overname zeiden 'een klik te hebben', was een conflict tussen de nieuwe en oude eigenaren juist een van de oorzaken van het faillissement, zegt de curator. De rechtbank Almelo sprak het faillissement woensdag ook uit op verzoek van de Van der Deens. Ook de kostenstructuur van de nieuwe onderneming, waaronder huur en salarissen, was volgens Blankesteijn nogal hoog. "En dat in een tijd dat de woonbranche niet bepaald groeit. Dan kom je bij elke tegenslag snel in de problemen."
De curator praat nog over een doorstart van de zaak. Hij schat de kans dat die er komt echter niet hoog in. "Dat wordt een lastig verhaal." Een faillissementsverkoop op de korte termijn ligt volgens hem meer voor de hand.