Nieuws Faillissement
D-reizen failliet, ANVR vreest voor domino-effect
D-rt Groep, het bedrijf achter reisorganisatie D-reizen, is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. De coronacrisis is uiteraard de oorzaak. Doordat er vrijwel geen inkomsten binnenkomen en de vertraging van het Europese voucherfonds is de reisorganisatie niet in staat te overleven en genoodzaakt om faillissement aan te vragen. ANVR vreest een domino-effect onder touroperators.
Laatste update: 6 april 2021 15:45

De rechter heeft D-reizen failliet verklaard. Foto: ANP
D-reizen telt ruim 1.150 medewerkers, 285 reisbureaus en een customer contact center. De franchise-ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Er wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden van een doorstart.
Jan Henne De Dijn, CEO d-reizen: ,,Het is een gitzwarte dag voor ons. Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken geweest met partijen om tot een oplossing te komen", aldus D-reizen-CEO Jan Henne De Dijn. ,,Hopelijk komt er een doorstart zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan."
D-reizen wijt het faillissement aan onder meer het uitblijven van het zogeheten voucherfonds. D-reizen heeft klanten die aanbetalingen hadden gedaan voor reizen die door touroperators werden geannuleerd wegens de coronacrisis niet terugbetaald, maar in plaats daarvan vouchers gegeven.
Al langere tijd problemen
Dat mocht het bedrijf niet doen, bepaalde de rechter onlangs in een kort geding dat D-reizen tegen de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en de Staat had aangespannen. Daarmee hoopte D-reizen af te dwingen dat de door de reisbureaus afgegeven vouchers ook gedekt zouden worden door het aanstaande voucherfonds.
Daarnaast zeiden TUI en Corendon hun afspraken met D-reizen op, waardoor de reisbureauketen ook geen vakanties van die touroperators meer kan aanbieden. TUI stapte bovendien naar de rechter, omdat het geld terug wilde van D-reizen. De touroperator zei dat er al langere tijd signalen waren dat er ,,problemen zijn met de teruggave van reissommen aan reizigers van wie de vakantie is geannuleerd".
Lees ook: 'Reisadviezen? Weer een Haags besluit waar je nul invloed op hebt'
Zonder voucherbank geen overleving
Aanvankelijk zag Jan Henne De Dijn (D-rt Groep) nog brood in de reisbureauketen. Samen met zakenpartner Marije Haeck nam hij D-reizen over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group. In een gesprek met De Ondernemer zei hij rond de jaarwisseling nog veel kansen te zien voor D-reizen in de Nederlandse winkelstraten, waarbij het de bedoeling was D-rt te laten uitgroeien tot een van de bepalende spelers in de door grote touroperators gedomineerde reissector. Ook zouden alle medewerkers mee gaan naar de nieuwe eigenaar. De verwachting was vanaf eind maart weer reizen te kunnen boeken. Cruciaal was wel dat er een voucherbank zou komen. Want, zo stelde Henne De Dijn, ,,zonder voucherbank geen overleving".
Maar de tweede coronagolf betekende een nieuwe klap voor de sector. Versoepelingen werden opnieuw vooruitgeschoven, en het Europese voucherfonds kreeg pas onlangs groen licht. Voor D-reizen te laat.
Lees ook: Jan Henne De Dijn koopt D-reizen: 'Zonder voucherbank overleeft reissector niet'
'Dit is dramatisch voor de hele sector'
Topman Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR schrikt ervan, laat hij weten in een eerste reactie in het AD. ,,Dit is dramatisch”, zegt hij. Het was wel bekend dat het bedrijf in een lastige situatie verkeerde, maar dit had hij niet verwacht. De reisonderneming liet een paar weken geleden weten niet genoeg geld in kas te hebben om klanten hun vouchers terug te betalen. Daarvoor moest het een beroep doen op het nog op te richten voucherfonds.
Oostdam vreest voor een domino-effect. ,,Dit is niet goed voor de hele sector en vreselijk ook voor alle medewerkers.” Klanten met een voucher hebben volgens hem niets te vrezen. De uitgegeven vouchers worden gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).
Minister: Faillissement D-Reizen vreselijk nieuws
Demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) noemt het faillissement van D-Reizen 'natuurlijk vreselijk nieuws, voor de mensen die er werken en de eigenaren'. Hij benadrukt dat het kabinet alles op alles zet om zo veel mogelijk bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. ,,Maar helemaal voorkomen dat er bedrijven omvallen kunnen we natuurlijk nooit, hoe triest dat ook is."